В рамките на Седмицата на православната култура в София на осми октомври ще се състои свободна прожекция на документалния филм „Светителят хирург“. Филмът е посветен на св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски (1877 – 1961), забележителен лекар с принос в областта на медицината (с 55 труда по хирургия и анатомия) и забележителен духовен пастир и изповедник на вярата (автор на 10 тома с проповеди, заточван и преследван от атеистичната съветска власт). Св. Лука е едновременно носител на академични и държавни награди за заслугите си като лекар и едновременно с това репресиран за изповядване на православната вяра и неотстъпване от духовното си служение. В сърцата на хората остава като отдаден духовен пастир, чудотворец и изумителен хирург, който извършва и невъзможни операции. Канонизиран от Руската православна църква през 2000 г.

Първото издание на Седмицата на православната култура (7 – 13 октомври) в София се организира от издателство за православна литература „Омофор“ с финансовото съдействие на Министерството на културата.

Инициативата се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

В рамките на инициативата са включени и три прожекции на документални филми от български автори, посветени на православната вяра.

Представяме ви и първата прожекция в Седмицата на православната култура – на документалния филм „Светителят хирург“ на журналиста Ангел Бончев.

„Светителят хирург“ (2017, 72‘) е разказ за живота и чудесата на свети Лука Войно-Ясенецки. Хирургът в расо (1877-1961) е провъзгласен през 2000 г. за светец на Православната църква. Във филма зрителят ще чуе разказите на двама живи роднини на светеца, както и свидетелства за чудотворни изцеления след поклонение пред неговите мощи.

Вход: свободен.

Къде: Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37)

Кога: 17 ч.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Програмата с всички събития на Седмицата може да видите ТУК.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Свързани публикации:

„И както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях“ (от св. Лука Войно-Ясенецки)

За първи път православен филм бе прожектиран в затвор у нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =