Старозагорската Света митрополия и община Стара Загора, с любезното съдействие на Пловдивската Православна телевизия ви канят на безплатната прожекция на филма „Светителят хирург“, разказващ за живота и великите открития в медицината на свети Лука Кримски.

Автор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев. Прожекцията на „Светителят хирург“ ще бъде навръх празника на свети Лука Кримски, 29 май (понеделник) от 18.30 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

Поканени са всички православни християни, които искат да се запознаят със светителския път на чудотворецът Лука Кримски. На същия ден от 14.30 часа за лишените от свобода от Старозагорския затвор също ще бъде прожектиран филма „Светителят хирург“ като повод за размисъл в техния живот и като един добър пример, който според автора на филма трябва да последваме всички хора . Свети Лука Кримски също е прекарал 11 години от живота си по затвори , заради това, че е изповядвал православието. Бил е измъчван, но той е казал, че расото ще бъде свалено от гърба му само заедно с кожата му. Православният филм „Светителят хирург“ завладя публиката в градовете Пловдив, София, Мадрид (Испания), Враца и Бургас. На прожекцията в София лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит даде изключително висока оценка на целия екип на филма създал „Светителят хирург“, като го определи като велико дело в съвременния бездуховен свят. Само трима души са работили по филма „Светителят хирург“- авторът Ангел Бончев, режисьор по монтажа е Боряна Букикова- Пунчева и редактора Емилия Маринова.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Те споделят своите емоции именно във филма „Светителят хирург“. Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Заглавна снимка: http://svetamatrona.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 4 =