Седем епархии на Българската православна църква и Рилската света обител се включиха тази година в проекта на Двери „Образователни картички за българските деца“.

Целта на проекта е чрез специално конструирани картички малките ученици да се запознаят с основните християнски празници и да изработят някакво изделие – картичка, книжка, украса.

Тази година за първи път беше направена и отпечатана образователна картичка за Благовещение. Децата ще научат от нея за произхода на празника и ще изработят 3Д картичка, с която да поздравят своите майки за християнския празник на жената.

Преди началото на Великденската ваканция малчуганите ще получат и образователна картичка, от която ще си изработят книжка за Възкресение Христово. Тя разказва на учениците за важните събития на Страстната седмица и Христовото Възкресение.

Проектът има мисионерска насоченост. Той е предназначен не само за децата, изучаващи религия или вероучение, но е за всички ученици от началния етап. Образователните картички са ориентирани към широк кръг деца, включително и тези, които за първи път се запознават със същността на християнските празници. Чрез малките ученици посланията от картичката, изпратени от Българската православна църква, ще стигат и до техните родители и роднини. На празника Благовещение хиляди майки в цялата страна ще бъдат поздравени за християнския празник на жената, а на Великден в българските домове ще попадне книжка, разказваща за Христовите страдания и Възкресение. Изданията са дар от епархиите на БПЦ за българските деца и техните семейства и носят посланието за грижата на Църквата за духовната просвета на младото поколение.

Проектът стартира през 2015 г. като съвместна инициатива на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и Центъра за образователни инициативи Двери. Постепенно към него се присъединиха и други епархии на БПЦ. В тази кампания – за празниците Благовещение и Възкресение Христово, се включиха Софийска, Варненска и Великопреславска, Неврокопска, Русенска, Видинска, Врачанска, Западно-и Средноевропейска митрополии, както и Рилския манастир. В хода на кампанията бяха издадени по 18 000 картички за празниците Благовещение и Възкресение Христово. Те ще бъдат раздадени като дар на учениците от началния етап на средните училища, неделните прицърковни школи, както и в български училища в чужбина. Картички ще получат и децата, които ще посетят храмовете в празничните дни, включително и в някои от църковните ни общини в Западна Европа.

До сега в рамките на проекта бяха издадени и раздадени картички за празниците Въведение Богородично, Рождество Христово, Благовещение, Възкресение Христово.

Картичка за Благовещение:

Източник: https://www.verouchenie.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =