През 2000 г. инициативен комитет подема идеята за издигане на параклис, посветен на Св. Панталеймон върху останките на средновековен храм в местността „Голяма черква“ край с. Стоян Заимово, Чирпанско. Кампанията продължава, нека да я подкрепим.

Останките на църковен олтар в посочената местност са открити от местен овчар, покойният вече дядо Иван Желев. Възрастният пастир разказвал, че във видение самият Св. Панталеймон го насочил към мястото. Според дядо Иван светецът посочил, че на това място е имало мъжки манастир, посветен нему. Дядо Иван бил убеден, че повторното въздигане на светата обител е угодно Богу и благодатно дело.

Старият овчар първо разказал за случилото се в Историческия музей в Чирпан и специалист оттам посочил, че на уреченото място наистина има останки от храм. За да обозначат осветеното място, местните хора издигат каменен кръст.

Впоследствие се ражда и идеята за издигането поне на параклис. Замисълът бил подкрепен от много местни общественици и интелектуалци, сред които особено дейна е г-жа Златка Колева – дама, ангажирана с редица родолюбиви проекти в Чирпански регион (ТУК, ТУК и ТУК).

До момента на търг е закупена земята за бъдещия строеж и е сформирано Църковното настоятелство на бъдещия параклис. Събрани са и 8 000 лв. които ще се употребят за новия строеж.

Обръщаме се към всички, които биха пожелали, да подкрепят кампанията:

Банкова сметка за дарения на Храм „Св. Пантелеймон“ :

BG 50 UNCR 7000 15 23 08 58 95

Църковни песнопения в чест на Св. Панталеймон

Тропар, гл. 3

Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне,
моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни.

Кондак, гл. 5

Подражател на Милостивия и приел от Него благодат на изцеление, страдалче и мъчениче за Христа Бога, изцели с твоите молитви душевните ни недъзи, прогонвайки завинаги съблазнителя от тези, които зоват с вяра: спаси ни, Господи.

 

Свързани публикации:

Да подкрепим подетото преди 10 години изграждане на параклис „Св. Пантелеймон“ край Чирпан

 

МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ! Всеки един апел, който не е на фондация „Покров Богородичен“ има посочени свои контакти за подкрепа (банкова сметка, адрес, телефон за връзка и др.). Фондация „Покров Богородичен“ има своя сметка за дарения, която се употребява за различни апели, организирани пряко от фондацията, включително и кампанията „Виждам те“, популяризирана чрез страничката на Дякония. Умоляваме всички дарители да се насочват към конкретно посочените контакти за дарения, които в повечето от случаите не са тези на фондация „Покров Богородичен“. Фондация „Покров Богородичен“ предава всички дарения и води точна отчетна документация за това. Но предаването на дарение, което не е по кампания на самата фондация, отнема време, затруднява и забавя пристигането на дарението поради причини от отчетен и организационен характер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − three =