В Благоевградските училища и през втория срок на учебната 2017/2018 г. продължава провеждането на дискусионни срещи с ученици по превенция на нови форми на зависимости и психически манипулации на младежи.

Инициативата е на Центъра за проучване на нови религиозни движения в гр. София в сътрудничество с Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград, Православния център на Неврокопската митрополия и Регионалното управление на образованието в Благоевград.

През месеците февруари и март, ще бъдат проведени редица беседи с ученици от средния и горния курс на обучение в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. До сега в превенцията на опасните религиозни движения се включиха ученици от V „в” и VII “а” клас, които бяха сериозно провокирани от темата и активно се включиха в дискусиите.

Презентацията, резултат на проучвания и сериозна работа на екипа при Центъра за проучване на нови религиозни движения, представи Мирела Кючукова. Тя запозна учениците с 10-те най-опасни секти в историята, станали известни в световен мащаб след разкриване на дейността им и тяхната психическа, физическа, емоционална духовна разруха, която са донесли на последователите си. Кючукова разясни какво означават понятията секта, гуру, култ и др. Акцентът в проведените срещи бе върху начина на вербовка, полуистините и лъжите с които често си служат подобни организации, използването на съвременни техники на манипулация и целите на лидерите, често стремящи се за пари и власт.

Особено важно е учениците да изграждат критическо мислене на базата на добрата информираност, при среща с подобни организации да знаят как да реагират и съответно да се предпазят и да внимават, когато получават покани за различни мероприятия и събития.

Източник: Православен информационен център на Неврокопска св. митрополия

Допълнителна информация за дейностите на Центъра: Девет години добротворство в Православния информационен център към Неврокопската св. митрополия 

и

Да подкрепим добротворството в Православния информационен център на Неврокопска света митрополия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =