През изминалата година с благословението и подкрепата на Негово Светейшество патриарх Неофит, започнаха разговори за построяването на две общообразователни училища и детска градина върху терени, предоставени за целта от Българската православна църква.

Инициативата бе оповестена след среща на патриарх Неофит с кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова през месец юни 2018 г. Предвижда се училищата да бъдат от първи до седми клас и в кварталите „Витоша ВЕЦ-Симеоново“ и „Манастирски ливади – Изток“. В посочените населени места до този момент не за изграждани основни училища. Построяването на учебни заведения и детски градини в подобни гъстонаселени райони е належаща нужда, която обаче се сблъсква с липсата на свободни общински терени. Поради този причина, по инициатива на районните кметове на „Лозенец“ и „Тридациа“ Любомир Дреков и Николай Терзиев, е потърсено съдействие и помощ от БПЦ.

Набелязаните за строителството терени са собственост на Драгалевския девически манастир „Успение Богородично“. С подкрепата на майка Серафима, игумения на светата обител, и със съдействието на Софийска св. митрополия се водят разговори за стопанисването на имотите. Най-вероятно те ще бъдат отстъпени за период от 50 г. посочват от 24 часа. Г-жа Йорданка Фандъкова изтъква, че е възложено на главния столичен архитект да изготви необходимите проекти. Към тяхната реализация ще се пристъпи веднага след подписването на договорите за имотите.

В кв. „Витоша ВЕЦ – Симеоново“ училището и детската градина ще бъдат в близост до проектирана метростанция. Част от имота, по молба на местните жители, че бъде употребен за издигането на православен храм.

Свързани публикации:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + four =