Фондация „Дарби” съвместно с Църковното настоятелство на храм „Св. мчца Параскева”, гр. София и Софийската света митрополия, отново ще събере през месец май децата на България, Европа и Русия на Деветия детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене…” (Мат. 19:14).

Детският фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни се провежда всяка година през месец май под купола на храм „Св. мчца Параскева“ в гр. София от 2009 г. насам. През годините Фестивалът получи подкрепа от Светия Синод на БПЦ, Софийската света митрополия, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Столична община, РУО София-град и частни спомоществуватели, които подпомагат реализацията му.

В първото издание на фестивала участие взеха петдесет деца от софийски училища. В миналогодишното осмо издание, участваха над петстотин деца и младежи от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, Кнежа, Враца, както и известни хорови формации като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежката хорова формация „Децата на Орфей”, Академичният хор „Гаудеамус” – гр. Пловдив, хорът на 91 НЕГ и хорът на НГДЕК – София. За тазгодишното девето издание сме поканили и хорове от Украйна, Сърбия, Гърция, Македония и Русия, с които водим кореспонденция и преговори.

Фондация „Дарби“ цели да издигне Фестивала на международно ниво, като съхрани автентичната певческа култура на църковнославянската музика. Бихме желали да превърнем София в традиционно място за ежегодна изява на деца и младежи от всички региони в страната, Европа и Русия, да обединим различни култури чрез любовта към сакралната музика.

Тази година събитието отново ще се проведе в рамките на два дни. На 7-ми май ще открием и проведем Фестивала под купола на храм „Света мчца Параскева”, а на 8-ми май ще проведем Уъркшоп, където ще пеем всички заедно в Софийската света митрополия, в Катедралния храм „Св. Неделя” и ще се изявим на сцена на открито, със съдействието на Столична община.

Регламент за участие във Фестивала:

1.) Фестивалът е предназначен за ученици и студенти. Участниците се представят с акапелно пеене.

2.) За участие се допускат както индивидуални изпълнители, така и камерни ансамбли и хорове.

3.) Изпълнителската част се провежда в две категории: православни църковни песнопения – до 3 песни с времетраене до 7,5 мин. и православни духовни песни – до 2 песни с времетраене до 7,5 мин. Желателно е представянето и в двете категории. Времетраенето на представянето на всеки участник /камерен ансамбъл/ хор не трябва да надвишава 15 мин.

4.) Регистрацията за Фестивала се извършва само чрез Формуляр за записване, който ще Ви бъде изпратен.

5.) Формулярите за записване задължително трябва да бъдат придружени с кратка творческа биография на участника, камерния ансамбъл или хора, снимка, демо-запис или партитури на заявения репертоар.

6.) Фондация „Дарби” не поема разходите за транспорт и настаняване на участниците. При спомоществувателство от страна на заинтересована организация тези разходи могат да се покрият, за което участниците ще бъдат своевременно уведомени.

Ако проявявате интерес и бихте искали да вземете участие в нашия Детски фестивал, молим да ни изпратите е-мейл на адрес: foundation_darbi@abv.bg, или се обадете на телефон: 0878 696 116, и ще Ви изпратим информация, регламент и формуляр за участие. Срок за записване до 31.03.2017 г.

Желанието ни е отново да превърнем Фестивала в истински празник за участниците, както и за всички нас!

Източник: http://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − six =