Провежда се кампания за реставрацията на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир

На страницата на Старозагорска св. митрополия е отправен призив за подкрепа за реставрацията на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.

Във връзка с проявен интерес за подпомагане ремонт и реставрацията на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир, Старозагорската св. митрополия известява следното:

През 2002 година ноември месец започва ремонт на камбанарията от Балтийска фирма, който завършва през януари 2003 г., но за съжаление използваните материали и ремонта не са извършени качествено и проблемите остават временно скрити. Имайки предвид високата влажност, рязката промяна в климатичните условия, продължава разрушаването на камбанарията.

През 2018 година с решение на Старозагорския епархийски съвет, се възложи на строителна фирма да провери състоянието на камбанарията, поради причината, че количеството на падащи елементи се увеличи, както и техните размери и се наложи част от северната фасада да бъде обезопасена с метални бариери.

През месец август професор Назърски с представители на фирма „ВЕБЕР“, направиха оглед и изследваха състоянието на камбанарията и материалите, които са необходими за нейната реставрация, също така направиха 3D заснемане и количествено-стойностна сметка необходима за реставрация. Представителите на фирма „ВЕБЕР“ увериха, че в тяхна лаборатория могат да изготвят липсващите керамични елементи и тухли, както и необходимата строителна химия, за реставрацията на камбанарията със същата структура, което гарантира цялостното възстановяване на камбанарията и на якостните качества на зидарията и цялата орнаментика.

От септември месец същата година е спряна от използване на най-голямата 12 тонна камбана, с цел спиране на разрушаването, което се получава от вибрациите ѝ.

Приканваме всички имащи възможността и желанието да направят дарение, да го извършат по сметка:
Банка ДСК, Ст. Загора,
Фонд „Църкви и Манастири“
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIG: STSABGSF

с изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.

ОТ ЕПАРХИЙСКОТО РЪКВОДСТВО

Източник: http://mitropolia-starazagora.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

4 × 4 =