На 5 октомври 2019 г. в „Юнашки салон“ бе поставено началото на двудневната образователно-информационна кампания, организирана от сдружение „Отвори очи“ със съдействието на Община Варна, Дирекция „Превенции“ и Варненска и Великопреславска света митрополия.

Кампанията се провежда за шеста поредна година, а надсловът тази година е: „Православните семейни ценности срещу новите дроги“.

Сред лекторите са представители на висши учебни заведения, психолози, лекари, специалисти, които са тясно свързани с изследване многообразието на наркотичните вещества, тяхното влияние върху човека и причините, подтикващи все по-млади човеци да ги употребяват.

Встъпителни думи на откриването произнесе г-жа Наталия Шулика, която приветства и благодари на всички лектори, официални лица, сред които г-жа Светлана Коева, директор на Дирекция „Превенции“ на Община Варна, гости и всички съдействали и тази година да се проведе информационната кампания, насочена към важни въпроси, касаещи България и света.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан произнесе приветствено слово:

Въпросът, на който са посветени започващата днес образователно-информационна кампания, предстоящият да бъде излъчен филм и последващите го събития и дискусии, не стои пред обществото ни от вчера. Зависимостта от наркотични вещества е бич, който в продължение на десетилетия и до наши дни трови живота на стотици хиляди по целия свят, довеждайки до разрушителни последствия за психичното и физическото здраве на сътворения за богоуподобяване и за вечен живот човек. Дори и най-беглият поглед към статистическите данни за смъртните случаи, причинени от употребата на наркотици, е достатъчен, за да стресне всеки здравомислещ човек и да го подтикне към дейно участие в усилията за ограничаване и изкореняване на това трагично явление от живота ни. Тази борба – тази истинска битка, е наша обща задача, която не подлежи на отлагане и която настоятелно изисква обединените усилия не само на отговорните за това институции във всяка държава и в международен план, но и на всеки отделен човек.

В тази борба, както и изобщо във всички аспекти от своята богозаповядана мисия, Православната църква винаги е на страната на живота. Църквата знае, че всяко човешко същество, идващо в този свят по волята на Твореца, идва сътворено според Неговия свят образ, с цел да достигне, както вече казах, до уподобяване на своя Творец, до наследяване на обещания ни от Христа Спасителя вечен живот, който – както свидетелства Сам Той – е „живот в изобилие“ (Иоан 10:10). И тъй като наркотичните зависимости са сред най-тежките и трудно преодолими препятствия по пътя на човека към този живот, Църквата подкрепя и насърчава всяко усилие и всяка инициатива в борбата с тях. Свидетелство за това е и Православната терапевтична общност „Св. Боян-Енравота“ в град Варна, която в продължение на реално вече две десетилетия полага неуморни грижи за всестранното – духовно и физическо – изцерение на идващите в нея и търсещи помощта на Църквата. Защото борбата с наркозависимостите, както и с всяко разрушаващо човека явление, не може да бъде успешна без воденето на духовната борба, която е, както казва св. ап. Павел, не „против кръв и плът, а против… поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12). А в тази тежка борба Църквата притежава хилядолетен опит и дълбоки познания, извиращи от синтеза на аскетичния подвижнически опит на десетки и стотици духовни отци – верни свидетели на Христовата победа над злото, които през столетията са надделявали с успех над врага на нашето спасение.

Ето защо, с радост и благодарност към всички вас – за отдадеността ви на делото на борбата с наркотичните зависимости, приветствам и благославям това ваше събрание и тази инициатива и горещо моля Всемилостивия Бог, Който е Подателят на всички блага, да ви укрепва във всекидневните ви усилия и във всяко ваше начинание, което е насочено към освобождаването на колкото може повече Божии чеда – наши деца, братя и сестри, от тези губителни зависимости.

Божията всепобеждаваща любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! На добър час!

Думата бе дадена на д-р Теменужка Любенова, председател на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград, която разказа за историята на филма „Неопиваема чаша“, включен в програмата днес. Доктор Любенова изрази благодарността си към момчетата и момичетата, които са се включили и са решили да разкажат собствения си живот. „Аз виждам, че знанието като знание, в смисъл какво причиняват наркотиците, какви са видовете, не оказва толкова голямо влияние върху децата, върху подрастващите, колкото изстраданата истина. Изстраданата истина, разказана от тези, които са я преживели и съответно тези, които им помагат“, заяви още тя.

Главен асистент д-р Марияна Шехова-Канелова от Факултета по педагогика при Югозападния университет „Неофит Рилски“ сподели за практиката интерактивен съдебен процес. След това офицер д-р Божидар Чукурланов представи презентация, в която обърна внимание на видове нови наркотици, тяхната класификация и разпространение.

По програма образователно-информационната кампания продължи с лекцията на проф. д-р Снежа Златева, началник на клиника „Интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии“ във Военноморкса болница – Варна на тема: „Интоксикация с новите дроги. Протичане и изход от тях“. А психотерапевтът Емилия Бойчева насочи вниманието на присъстващите върху психотерапията на хора, злоупотребяващи с новите дроги.

Снимки и текст: Георги Великов

Източник и галерия: https://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − eight =