Над 300 ученици ще се включат в традиционния крос „Великден с децата на Варна“, който през тази година се организира за 12-и пореден път от община Варна и Варненската и Великопреславска света митрополия.

Проявата ще е на 19 април от 12 часа край сцена Раковината в морската градина. „Това е една традиция, започната от покойния митрополит Кирил, която аз продължавам. Всяка година децата са много организирани и мобилизирани да се включат в кроса и ние няма как да не ги подкрепим. Проявата е добър повод също те да се срещнат със светата църква. Спортът е много важен за младите хора, защото той учи на дисциплина, отговорност и самоконтрол“, отбеляза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който благослови проявата.
По традиция кросът ще бъде предшестван от молебен водосвет. Всички участници ще получат червени великденски яйца, фланелки, грамоти и книгата „Посъветвай ме, отче“, в която има въпроси и отговори по много същностни въпроси за религията.
Директорът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров изрази своята признателност към Варненската и Великопреславска митрополия за това че традиционно подкрепя кроса „Великден с децата на Варна“. Той помоли и за благословия за предстоящо събитие, което дирекцията ще организира в деня на християнското семейство – 21 ноември.
Председателят на олимпийския клуб Валентин Пантелеев подчерта, че традиционният крос за Великден е спортна, но не и състезателна проява, в която е важно участието.
Полина Петрова

Източник и снимки: http://www.chernomore.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − five =