На 12 октомври предстои обновлението на възстановения параклис „Св. Петка” край Долна Баня:

За миряните от Долна баня и за жителите на рилския град Света Петка от незапомнени времена е закрилница и покровителка на местните хора. Ето защо обикновено в петък и през почивните и празнични дни пътеката към светата обител в подножието на хълма Градището е изпълнена с пъстро множество богомолци – от невръстни деца, младежи, до хора на преклонна възраст.

Така ще бъде и в предстоящият петък – 12 октомври, когато тук енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров в съслужие с духовници, ще извърши обновление на възстановения след миналогодишния пожар стар параклис и на новата църква след извършения ремонт на мраморния под и поставянето на нов иконостас. След празничната църковна служба и водосвета за здраве и благополучие ще бъде осветен и раздаден специално приготвения за случая тук 100 литра постен курбан – чорба от фасул.

В неделя – 14 октомври, когато Православната църква почита Преподобна Параскева – Петка Търновска и когато е 14-тия храмов празник на новата църква, тук в обновения храм отново ще дойдат десетки миряни. След тържествената света Литургия енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров ще направи празничен водосвет, а всички присъстващи ще се включат в традиционната за храмовия празник тържествена лития около светата обител.

Текст и снимки: Любомир Кузев

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Свързани публикации:

Да помогнем за възстановяването на изгорелия параклис „Св. Петка“ край Долна Баня

Продължава възстановяването на параклиса „Св. Петка“ край Долна баня – възможност да помогнем

Апелът на храм „Успение на Пресвета Богородица“ в полза на изгорелия параклис „Св. Петка“ бе уважен от институциите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =