Предстои дискусия „Църквата и проблемите на донорството и трансплантацията“ в „Къща за птици“

На 27 януари (понеделник) в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ ще се проведе поредната дискусия от поредицата „Православие и съвремие“. Темата е „Църквата и проблемите на донорството и трансплантацията“. 

В края на миналата година Министерството на здравеопазването предприе национална кампания, посветена на донорството и трансплантирането на органи под наслов „Да! За живот“ (http://zajivot.bg).

Темата за трансплантирането на органи в България е трудна по много причини. Голяма част от тях са свързани с организацията и управлението на здравеопазването у нас и се отнасят до капацитета на медицинските заведения и подготовката на различните медицински специалисти, които осъществяват трансплантирането и не по-малко важната последваща грижа за пациентите. Но освен тези външни пречки, има един кръг етични въпроси, които определят личния избор на донорите и техните роднини. Това са въпроси, свързани с отношението към живота и смъртта, към душата и тялото, към себе си и към другия човек. Има и въпроси, свързани с опасенията от медицински грешки, с интересите, които обслужва трансплантирането на органи и възможностите за злоупотреба с правата на пациентите – и донори, и реципиенти.

Какво казва Църквата за етичната страна на донорството и трансплантирането на органи? При какви условия Българската православна църква благославя извършването на трансплантации? Как се отнасят към донорството различните християнски деноминации и традиционните религии? Какъв е правният режим на донорството и трансплантирането на органи в България? Какви са рисковете от медицински грешки и злоупотреби? Какви са начините за защита на донорите, пациентите и техните роднини? На тези и на други въпроси по темата ще потърсим отговор заедно с нашите гости в януарската среща в Къща за птици. Очакваме ви!

Участници:
Доц. д-р Стоян Ставру – магистър по психология, доктор по гражданско и семейно право и доктор по философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Основните му изследователски интереси са в областта на биоетиката и биоправото, етиката на тялото, невроправото и когнитивните науки. Преподава медицинско и биоправо.

Д-р Камен Данов – началник отделение в УМБАЛ „Пирогов“, специалист гастроентерология и дългогодишен редовен асистент по вътрешни болести в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска”

Модератор
Доц. Костадин Нушев – теолог, преподавател по християнска етика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Начален час: 18.30

Място: „Къща за птици“, ул. Проф. Асен Златаров 22, София

Събитието във Фейсбук – ТУК

Свързани публикации:

Позиция на Св. Синод на БПЦ във връзка със Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки

Митрополит Антоний: Донорството е висша проява на любов

Здравният министър потърси помощ от патриарх Неофит за насърчаване на донорството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

fourteen − three =