Предстои Деветият детски международен фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”

В София ще се проведе Деветият детски международен фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” 

Църковното настоятелството при храм „Св. Мчца Параскева” и Фондация „Дарби” отново ще събере през месец май децата на България и Европа на Деветия детски международен фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…” (Мат., 19:14).

През годините Фестивалът получи подкрепа от Светия синод на БПЦ и Софийската св. митрополия, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Столична община, РИО София-град, Национален фонд „Култура”, Национален дарителски фонд „13 века България” и частни спомоществователи, които подпомагат реализацията му.

Фондация „Дарби“ цели да съхрани автентичната певческа култура на църковнославянската музика. Бихме желали да превърнем София в традиционно място за ежегодна изява на деца и младежи от всички региони в страната, Европа и Русия, да обединим различни култури чрез любовта към сакралната музика.

В първото издание на Фестивала през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища. Постепенно Фестивалът доби популярност и се утвърди като своеобразен детски празник. През 2016 г. участие взеха над 500 деца, от 23 хорови формации от цялата страна. В тазгодишното девето издание, потвърдиха участие над 600 деца и младежи от 27 хорови формации, сред които има представители и на Република Сърбия.

Тази година патрон на Фестивала ще бъде г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. Събитието ще се проведе в рамките на два дни. На 7-ми май от 10:30 ч. ще открием и проведем първия фестивален ден под купола на храм „Света Мчца. Параскева”, ул. „Раковска” 58. А на 8-ми май ще проведем Уъркшоп, с помощта на г-жа Венеция Караманова –  диригент на Детския хор на БНР и „Гласовете на Орфей”, и ще изнесем заключителен концерт на „Ларгото”.

Програма:

Ден 1-ви: 07.05.2017 г.

10:30 –11:00 ч.-откриване на Фестивала в храм „Св. Мчца Параскева” с тържествена света Литургия, приветствие от официални лица и от г-жа Бистра Илиева

11:00 – 16:00 ч. – изпълнение на хоровите състави и вокалните формации

16:00 – 16:30 ч. – награждаване на участниците и закриване на първи фестивален ден

Ден 2-ри: 08.05.2017 г.

09:30 –10:30 ч. – Работилница „Хор Опознание” в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

11:30 – 12:30 ч. – песнопения в катедрален храм „Св. Неделя”

12:45 –14:30 ч.–заключителен концерт на Античен културно–комуникационен комплекс „Сердика” (Ларгото – стъкленият купол между Министерски съвет и МОН)

Нека заедно да популяризираме творчеството и постиженията на църковното музикално-изпълнителско изкуство и да стимулираме изявите на солисти и ансамбли. Да предоставим възможност за децата от другите страни да се запознаят с част от българските традиции и култура, университети и древните културни паметници на София.

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

2 + seven =