Предстои благотворителна вечер в подкрепа на храм „Св. Николай Чудотворец” в Горна Оряховица

Благотворителна вечер за набиране на средства за неотложен ремонт на църквата организира Църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец”.

Предстоятелят на храма отец Созонт и настоятелите канят представители на местната власт, на бизнеса и всички горнооряховчани, които могат да дадат своят лепта – каквато и да е тя, за спасяване на една от знаковите църкви за Горна Оряховица. Вечерта е в ресторант „Тиролия” на 22 август от 19 часа.

Целта на инициативата е спешно да се съберат 32 000 лева за неотложен ремонт на покрива. Ремонтът е по предписание на Националния институт за недвижимото културно наследство, без чието одобрение не може да се прави нищо по паметник на културата, какъвто е църквата.

От много години храмът, в който са се случили някои от най-важните исторически събития за града, се руши и всички опити да се организира някакъв по-съществен ремонт пропадат. В момента положението е такова, че покривът може и да не преживее тази зима. Гредите са напълно прогнили и при най-малкия дъжд вътре тече, рушат се мазилката и стенописите.

Целта ни е да направим ремонта още преди зимата, иначе се опасявам, че пораженията ще бъдат необратими, обясни отец Созонт, който пое храма тази пролет на Връбница. Поех храма с 5 лева в касата, лично аз съм вложил досега около 2000 лв., помогнаха и хора, за да го постегнем. За покрива обаче пари нямаме, но сме щастливи, че успяхме да получим това разрешение за ремонт, което не се дава лесно за паметници на културата, обяснява още свещеникът. Лично той и настоятелите са разговаряли с много представителите на бизнеса в града и имат уверението, че те ще откликнат, според възможностите си, и ще помогнат за набиране на необходимите средства.

Всяка лепта ще ни бъде от полза. Аз и настоятелите гарантираме, че всички събрани средства, до стотинка, ще отидат за ремонта и няма да бъдат напразно пропилени, казва още отец Созонт.

Църквата „Св. Николай” е съграждана на няколко пъти, първият още през 16 век. По нея в по-ново време са работили Уста Колю Фичето и Захари Зограф. Тук е оригиналът на прословутата приписка на поп Йонко, с която започва градското битие на Горна Оряховица. „1870 октомврий: Нашето село Оряховица се прогласи за град от техни превъзходителства Търновския и Русчушкия паши…”, записва свещеникът Йонко Тревненски.

Скъпи съграждани и родолюбци, очакваме Вашето присъствие в името на това Свято дело. Нека приведем в дело, славните български думи „Съединението прави силата“! Нека Бог да благослови това велико начинание и Св. Николай Мирликийски Чудотворец да молитвослови пред Христа Спасителя, за доброто на гражданите на град Горна Оряховица! Амин!, приканват организаторите на благотворителната вечер.

Източник: http://www.regnews.net/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

10 + five =