По повод 7 април – Световния ден на здравето, който се чества и като празник на лекарите и медицинските специалисти, Видинската света митрополия и видинската МБАЛ „Св. Петка“ инициират поредица от празнични събития. Духовници и медици обединяват сили в идеята да представят на видинската публика необикновеното дело на лекаря свети Лука Войно-Ясенецки.

На 6 април от 17:30 ч. в Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ ще бъде представена книгата „Светителят хирург“. Впечатления за изданието ще сподели доц. д-р Николай Янев, хирург в Специализираната болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия в София и в Royal Derby Hospital, Великобритания.

Книгата „Светителят хирург” е сериозен труд на протодякон Василий Марущак от Симферопол, който служи в съборния храм „Св. Троица”, където е служил и самият свети Лука Кримски през последните 15 години от живота си. Книгата е научната дисертация на отец Марущак. Самият той е бил член на комисията по канонизация на свети Лука Войно-Ясенецки. Изданието съдържа както житието и разкази за чудесата на светеца, така и части от негови проповеди и писма. Богатият снимков материал в книгата разкрива непоказвани досега уловени моменти от живота на свети архиепископ Лука.

На 7 април от 9 ч., в сградата на МБАЛ „Св. Петка“ ще бъде извършено водоосвещение и ще бъде дадено официалното начало по строителството на храма при видинската болница.

Кадър от документалния филм “Светителят хирург”

Непосредствено след това – от 10 ч., ще е началото на прожекцията на документалния филм на журналиста Ангел Бончев „Светителят хирург“.

Авторът споделя готовността си да представи своя филм и в други градове, задължително – безплатно. Филмът „Светителят хирург” вече бе представен в Пловдив, София, Бургас, както и извън границите на страната – в Мадрид (Испания). След Видин възможността да се докосне до личността и делото на св. Лука Кримски ще има публиката в Айтос, Ямбол, Благоевград, Варна, Хасково, Асеновград, планира се и представяне в Троянския манастир.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =