На 12 октомври (събота) предаването „Вяра и общество” запозна телевизионните зрители с детска приказна от читанка за 3-ти клас, която представя възрастните като подли хора, които тормозят децата.

Приказката се казва „Новият закон” и е с автор Кристине Ньостлингер, поместена е читанка на за трети клас. Повод да се обърне внимание на публикуваното в учебника е сигнал на разтревожен зрител до екипа на предаването „Вяра и общество“.

Министерството на образованието и науката и на издателите на учебника не приемат отправените покани за участие в предаването и изпращат писмени противоречащи си позиции за появата приказката в читанката за малки деца.

В изпратената от МОН писмена позиция се казва:
Във връзка с поставените от Вас въпроси Ви информираме, че в учебната програма по Български език и литература за трети клас приказката „Новият закон” не е вписана като задължителна за включване в читанката. Това е решение на авторския колектив, който се определя от самото издателство. Учебникът е получил обща оценка: приложим в практиката от учителите, които преподават в начален етап в училищата в страната.

В изразената, отново в писмен вид, позиция на издателството се казва:
Искаме да поясним, че текстът не е избран самоцелно от авторите, а обслужва конкретни методически цели, свързани с учебната програма на Министерството на образованието, чрез която детето трябва да изгради своите компетентности.” И „Приказката е в стил, който невинаги е понятен за литературния вкус на възрастните, формирани като читатели на назидателно-възпитателна литература за децата и възприемащи себе си като носители на истината от последната инстанция.

Участници в предаването са Надежда Савова, културен антрополог и майка на две деца, юристът Николай Колев и медикът д-р Богдан Пенев. Николай Колев и Богдан Пенев са координатори на Националната асоциация „Поход за семейството” за София.

Източник на цитатите, предаването със съдържанието на приказката и позициите на гостите могат да бъде намерени ТУК (https://www.bnt.bg/)

Свързани публикации:

Св. Синод публикува писмо на трима утвърдени български богослови по повод новото социално законодателство и образователни практики

Св. Синод на Българската православна църква публикува Становище относно проекта за Национална стратегията за детето

Молебен и литийно шествие в подкрепа и защита на семейството се проведоха в Бургас

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =