Наскоро интернет пространството се обогати с още един православен сайт. Макар и в процес на разработка, новата страница допълва проекта на списание Аязмо, което излиза от края на 2015 г. в Стара Загора. Адресът на сайта е: http://spisanieayazmo.com/

cropped-glava1-1

Самият издател определя мотивите и целите на своето начинание така:

В средата на годината (2015 г.) Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, в извънредно обръщение към православния клир и миряните, направи трезв анализ на духовното състояние на обществото, алармира за атаките срещу традиционното вероизповедание на българския народ от страна на неоезичествотои на парарелигиозни вярвания, които „водят до разпадане на личността“ и до „дезинтегриране на държавата“.

„Господ Иисус Христос ни е дал правилното, етично и нравствено учение. Но ни е дал и свободна воля. С тази свободна воля ние можем да изберем Него или да се отвърнем от Него. Нашият Бог ни е завещал, че вяра се преподава с любов. Не със сила“ – се казва в обръщението.

„Ние не осъждаме хората, попаднали в плен на заблудите. Ние осъждаме заблудите. Включително защото виждаме последствията от продължаващото разпространяване и насаждане на нетипични учения и духовни практики върху нашия народ“– подчертават архиереите.

По повод коментарите, че губим националната си идентичност, Св. Синод пита: „Как очаквате да се създаде национална доктрина, без нацията да дефинира коя е нейната етична система? А как очаквате да има етична система без вяра в Бога? […] Но ако някои не искат да приемат, че идентичността на българския народ е православно-християнска, то с каква точно възнамеряват да я заместят? С богомилска? Орфическа? Кибелска? Йогистка?“

Синодалните архиереи се обърнаха „към всеки, кръстен в православната вяра българин“ с призив да работи за популяризиране на истините на християнската вяра и морал. Това ще се стремим да правим и ние – като списваме „Аязмо“– списание за православен живот, според силите, които Бог ни дава.

И ако посланието на архиереите и разгледаните в него проблеми могат да се тълкуват като някакъв повод, то една само дума е достатъчна, за да се назове причината – като основание и мотивация: Христос.

Милена Иванова-Андреева

Текстът е публикуван в Брой 1 на списание „АЯЗМО“

Списание „Аязмо“ излиза в Стара Загора от края на 2015 г. Издател на печатното издание и на сайта „Списание Аязмо“ е „Издателство Аязмо“ ЕООД, с едноличен собственик Милена Иванова-Андреева.

Източник: http://spisanieayazmo.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 9 =