На 25 март Православната Църква отбелязва големия Богородичен празник „Благовещение на Пресвета Богородица“. Светлият повод бе отбелязан в редица случаи с детски прояви, които напомниха за любовта и предаността на Пресвета Дева към Бога, за Нейната смирена готовност и радост да стане майка на Божия син.

Празникът има тясно отношение към семейството, майчината любов и отдаденост, и се отбелязва и като Ден на майката, за което научиха повече учениците от 144 СОУ „Народни будители“. Светлото тържество с участието над 350 деца се проведе с помощта на Софийска св. митрополия, Софийската духовна семинария и духовенство при храм „Рождество Христово“ в ж.к. Младост. Радостното събитие се състоя на 22 март.

Отново с подкрепата на Софийска св. митропорлия, по традиционна инициатива на храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ (кв. Горубляне) и с помощта на Двери.бг учениците от 82 ОУ „Васил Априлов“ присъстваха на играви урок за Благовещение Богородично в споменатия храм.

С участието на дечицата от Неделното училище към храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ в самия ден на празника Св. Благовещение, след празничното богослужение, са организирани тържество-изненада и благотворителен базар. Пред посетителите малките творци предлагат специални песнопения, стихове и ръкоделия.

Великолепно тържество по случай празника бе организирано и в гр. Сандандски. Основни участници бяха учениците от втори клас, посещаващи СИП „Религия” в Трето основно училище „Христо Ботев” Специални гости бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, кметът на община Сандански Кирил Котев, зам.кметът Зорица Органджиева, представители на местната власт и на културната общественост.

Празник за най-малките се състоя в гр. Банкя. От 11:30 там, с помощта на професионалния сладкар Мариана Митева, е започнала украса на „Сладки за мама“, а от 15:30 часа предстоят сценка за Благовещение, стихотворения и песнички, които ще представят децата от неделно училище „Св. Стилиан Детепазител“ към храм „Св. Св. Кирик и Юлита“.

Детски празници бяха организирани в рамките на Пловдивска св. митрополия – дечица изработваха картички за мама, които поднесоха на самия Празник и се отправиха за посещение към Бачковския манастир и храмовете на Асеновград.

Заглавна снимка: Велина Андонова

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 − 4 =