По повод празника на св. Йоан Рилски, който се чества и като Ден на българския лекар – 19 октомври – ще бъдат представени разпространяваната вече детска книжка „Свети Лука Доктора“ и ще бъде излъчен филма „Светителят хирург“ – и двете творби са посветени на св. Лука Кримски.

Денят на свети Иван Рилски на 19 октомври у нас се отбелязва и като ден на българския лекар. По този повод с благословението на Врачанския митрополит Григорий и със съдействието на община Враца ще бъдат представени книга и филм за свети Лука Кримски, който приживе е бил блестящ лекар, а след смъртта си – велик чудотворец.

На 19 октомври /четвъртък/ от 16.30 ч. ще бъде представена детската книга „Свети Лука Доктора“ с автор журналиста Ангел Бончев. „Свети Лука Доктора“ разказва живота и знаменитите открития в медицината на един от най-великите светци на 20-ти век Лука Кримски, пресъздава и чудеса, случили се след молитви към него. Освен това в нея се засягат важни за подрастващите теми като добротата, уважението, благородството, агресията, любовта, състрадателността, милосърдието. Книгата „Свети Лука Доктора“ е насочена към децата от 6 до 14 години.

От 18,00 ч. на същия ден в кино „Метропол“ при вход свободен ще бъде прожектиран филмът „Светителят хирург“, който е сниман в Русия и България. „Изключителната заслуга в България да има филм и книга за свети Лука Кримски, и изобщо у нас да се разчуе за този велик светител, има Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който благослови и направи всичко възможно това да се случи“, каза авторът на филма и на детската книга Ангел Бончев. Във филма „Светителят хирург“ участват живи роднини на свети Лука Кримски, монахиня, която е била кръстена от него, трима митрополити от България, Гърция и Русия. Във филма се разказват и чудеса на свети Лука Кримски лично от хора изпитали благодатта на изцелението. Филмът има силни послания към обикновените хора, към лекарите и към духовенството с великия пример на свети Лука Кримски. Филмът досега бе прожектиран при изключителен успех в Пловдив, София, Бургас, Ямбол, Асеновград и Мадрид. Свети Лука Кримски е сред най-почитаните православни светци на 20 век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века благодарение на откритията и разработките в сферата на местната упойка. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, както той нарича хората, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.Частица от нетленните му чудотворни мощи се пази в митрополитската катедрала в Пловдив „Св. Марина“, като вече има свидетелства за изцеление след молитви пред мощите на свети Лука. Точно преди 1 година /на 23 октомври 2016г./ светинята бе пренесена у нас.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 17 =