Софийска св. митрополия, лекари от Александровска болница и Църковните настоятелства на храм-ротонда „Св. вмчк Георги“ и храм „Св. първомъченик, първоапостол и архидякон Стефан“, ви канят да се присъедините към Литийно шествие в памет на мъченичеството на св. Георги Софийски Най-нови.

На 25 май 2016 г. (събота) от 18,00 часа, с благословението на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български, в столичния храм „Св. Георги Софийски Най-нови” (в двора на Александровска болница) ще се отслужи празнична вечерня в навечерието на празника на св. Георги Софийски Най-нови.

След отслужване на вечернята от 18,30 ч. ще се извърши Литийно шествие до храм-ротонда „Св.вмчк.Георги” (на бул. „Дондуков” № 2 – двора на Президентството на Република България).
Маршрутът, по който ще се движи литията е следният: от храм „Св. Георги Софийски Най-нови” (в двора на Александровска болница), по бул.”Пенчо Славейков”, бул.”Витоша” до площад ”Света Неделя”, по улица „Съборна” до храм–ротонда „Св. вмчк. Георги” (бул. „Дондуков” № 2 – двора на Президентството на Република България).

До 1945 г. в София съществува традиция за провеждане на това шествие от мястото, където се предполага, че мъченически е пострадал светецът през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. „Св. Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков”) до двора на храм-ротонда „Св. вмчк Георги“, където е гробът му.

Възобновяването на традицията се осъществи през минаналата година, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

В продължение на повече от ЧЕТИРИСТОТИН ГОДИНИ хората, живели по тези земи, са участвали в това възпоменание. Дори и в годините на османското владичество, когато ротондата „Св. вмчк Георги“ е превърната в джамия, предците ни са имали специално разрешение на този ден да изразят почитта си към св. мъченик Георги Софийски Най-нови.
След Освобождението на България от 1878 г. до 1945 г. в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната.

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =