Поезията и Христовото благосвестие ще бъдат обсъдени на предстояща дискусия в София.

Изкуството в неговото многообразие е тясно обвързано с историята на християнството и практиката на Църквата. Големите културни преобразования през последните векове доведоха обаче до много инициативи и дебати за преосмисляне на ролята на изкуството в обществото и дори за самото му предефиниране. Това неминуемо се отразява и на разбиранията за „християнско изкуство“. Какво трябва да разбираме днес под това понятие и дали то все още е легитимно?

Дали става дума за изкуство за тясноцърковна употреба?

Или за изкуство, представящо християнския светоглед?

Или пък за изкуство, повдигащо важни за християните теми – без значение какъв е светогледът на самия творец?

Ще се опитаме да вникнем в тези сложни въпроси в поредица от дискусии, въз основа на конкретни примери от литературата, изобразителното изкуство, музиката и киното.
Втората среща от поредицата на сдружение „Харта“ „Християнско изкуство или християнство в изкуството“ е посветена на християнската поезия в нейното многообразие от теми, търсения и изразни средства.

„Поезията – търсения, лица, почерци“ е темата, по която ще говорят Калин Михайлов (литературовед и поет), Пламен Сивов (поет и музикант), Цветанка Еленкова (поет и преводач), Ваня Вълкова (художник и поет). Модератор на дискусията ще бъде Тодор Велчев от сдружение „Харта“.

КОГА: 21 януари (вторник), 18:30 ч.
КЪДЕ: Книжарница „Верен“, пл. „П. Р. Славейков“ №1, София

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + fourteen =