Този път с радост пиша апел, за да подкрепим една прекрасна инициатива на Продуцентска къща FIVE STAR MEDIA и Степан Поляков за създаването на 27-минутен документален филм – Света Софѝя – Христос отново разпнат“. https://www.facebook.com/stepan.polyakov.1/videos/10218305370729047  

Целта на филма е да ни разкрие облика и тайните на тази светиня, особено привлекателно за тези от нас, които не са успели да я зърнат, но и за посетилите я вече ще има нови открития. Сега, когато артефактите й се покриват отново и отново имамите пеят в нея, нашата носталгия по дивното средновековие, се засилва…

Подкрепете…

„Вярваме, че този филм може да бъде филм-молитва, филм-надежда, жажда към Бога…. “ са думите на Дария Захариева, лобирала за тази инициатива.

Можете да подкрепите проекта на следната банкова сметка:

Файв Стар Медиа Груп ЕООД

BG43UBBS80021066761640 – ОББ

Ето описание на инициативата от самите продуценти:  

„Уважаеми Дами и Господа!

Случва се епохално по своя трагизъм и мрачност събитие за целокупното християнство – превръщането на нашата Църква-Майка, константинополската „Света София“ от музей в действаща джамия. Този най-импозантен световен храм в цялата история на човечеството.

Нашата Продуцентска къща притежава изключителни кадри, снимани с кинокамера и дрон от интериора и екстериора на „Света София“. Такава, каквато, може би, десетилетия наред никой повече няма да я види.

Нека заедно разкажем на света нейната драматична съдба и тази на Константинопол, столицата, положила основите на съвременната европейска цивилизация.

Това ще е разпространяваният в цял свят по Мрежата и по една от централните български телевизии 27-минутен документален филм – Света Софѝя – Христос отново разпнат“.

Защо е важна за нас „Света София”? Кои сме ние? Откъде идваме и накъде вървим?

От 24 юли 2020 г. в Истанбул има нова джамия. Древната християнска реликва „Света Софѝя“ е превърната в действащ мюсюлмански храм.

Света Софѝя“ е построена в средата на 6-ти век от византийския император Юстиниян Велики. Наричат го „последния общоевропейски император“, защото при неговото управление за последен път в историята древните градове Рим и Константинопол са в рамките на една държава. Юстиниян строи „Света Софѝя“ като катедрала на архиепископа на Константинопол – Новия Рим – Вселенския патриарх. В онази епоха Църквата е все още единна, което прави констанинополския храм Световна катедрала на християнството. Затова и името ѝ е универсално – „Софѝя“ значи „Премъдрост Божия“, Второто Лице на Троичния Бог – Словото Божие, Иисус Христос.

Света Софѝя“ е всепризнат архитектурен шедьовър – в продължение на повече от 1000 години архитекти от цял свят опитват безуспешно да повторят постижението на юстиниановите строители. До построяването на „Св. Петър“ в Рим през 16-ти век, „Св. Софѝя“ е най-големият християнски храм в света. Константинополската катедрала и до днес е четвъртата по-големина християнска сграда на планетата.

През 1453 г. Константинопол пада под властта на османските султани. Последната литургия в „Света Софѝя“ е отслужена на 29 май 1453 г, император Константин XI Палеолог се причастява и отива да брани крепостните стени, където и намира смъртта си. Константинопол е превзет от турците и на 30 май 1453 г. султан Мехмед II влиза в „Света Софѝя“. Султанът превръща християнската светиня в джамия. Христос – Премъдростта – е разпнат. Храмът остава джамия почти 500 години – до 1934 г.

Светската турска държава, начело с Кемал Ататюрк възстановява донякъде историческата справедливост, като превръща „Света Софѝя“ в музей. В следващите десетилетия храмът е обект на десетки исторически и археологически проучвания. Когато Мехмед II превръща катедралата в джамия, съгласно ислямските правила великолепните мозайки в „Света Софѝя“ са замазани с гипс. По ирония на съдбата именно това варварство ги съхранява за поколенията. Гипсът ги консервира.

Музеят функционира до юли 2020 г., когато властите в Турция отменят решението на Ататюрк и отново превръщат великата световна катедрала в джамия. Премъдростта отново е разпната. Новите ислямисти се кълнат, че няма да повтарят варварството на султан Мехмед и няма да замазват мозайките, а само ще ги покриват с платнища във времето, когато се извършват мюсюлмански молитви. Дали това ще е така – няма особено значение. Факт е, че шедьоврите на християнското изкуство отново ще бъдат недостъпни за човечеството.

Света Софѝя“ – Христос отново разпнат“ ще покаже на зрителите уникални кадри от периода, когато храмът функционира като музей, ще покаже шедьоврите, които днешните власти в Турция ще скрият от хората. Филмът ще разкаже историята на Световната катедрала – от построяването ѝ до поругаването, от блясъка на византийските императори до деградирането на сакралното ѝ предназначение. Екипът зад филма вярва, че „Света Софѝя“ е нещо повече от сграда. Тя е Храм, земен символ на Божията Премъдрост – Христос. Надяваме се да приобщим максимален брой хора, като им разкажем удивителната и трагична история на този символ.“

 

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 3 =