Трябва да обичаме мира и да следваме подир него“ е едно от благопожеланията на Негово Светейшество патриарх Неофит по време на срещата му с главния изпълнителен директор и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер:

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с главния изпълнителен директор и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод.

По време на срещата Роберт Сингер припомни отгромната благодарност, която еврейският народ винаги е изказвал и питаел към Българската православна църква, за това, че нейното духовно ръководство се застъпило за българските евреи и ги спасило от смърт. „Това, което стори Българската църква е пример за прогресивност и истинска любов. Трябва повече да говорим за това на младото поколение„, сподели вицепрезидентът на Световния еврайски конгрес. От своя страна патриарх Неофит добави, че „трябва да обичаме мира и да следваме подир него. Българската църква и българския ни народ е миролюбив, ще отстояваме и ще се борим за мира, за да го постигнем“, каза още той.

Според Роберт Сингер православната ни църква е пример за търпимост. „Българската църква знае как да приведе хората към единство„, каза още той.

В края на срещата бяха разменени пожелания за радост, спокойствие и мир в предстоящите рождественски и новогодишни празници.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Свързани публикации:

Награда-признание получи Българската православна църква по повод спасяването на българските евреи

Международна конференция за приноса на Българската православна църква за спасяването на българските евреи

Митрополит Йоан: Спасявайки евреите, показахме, че любовта страх няма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =