На 20 февруари представители на Инициативния комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военна академия, водени от съпредседателите си – кметът на София Йорданка Фандъкова и генерал Константин Попов, бяха приети в сградата на Софийска митрополия от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Сред гостите бяха и генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, президентът на Информационна агенция „Фокус” Красимир Узунов и др. членове на инициативния комитет. На срещата присъстваха и Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, и ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия.

Представителите на комитета разказаха за идеята на своята инициатива за изграждането на параклис-мавзолей в памет на загиналите български воини в Първата световна война. Мемориалът ще е до Военно-историческия музей, на гърба на Военната академия на ул. „Черковна“ и ще се строи със средства на дарители, с подкрепата на родолюбиви българи. Новият параклис ще е посветен на св. Георги Победоносец. Негово Светейшество благослови инициативата и с това беше даден реален старт на изготвянето на проект, подготовка за първа копка и полагане на основен камък, така че в крайна сметка параклисът-мавзолей да е завършен през септември 2018 г., за 100-годишнината от края на Първата световна война.

Източник и снимки: http://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + seventeen =