Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП се срещнаха с Омбудсмана на страната Мая Манолова.

Срещата се проведе в Синодната палата, а на нея бе представена новата Стратегия за закрила на детето, като Омбудсмана помоли Св. Синод да изкаже мнение по отношение на документа. По време на приема бе споделена и идеята да бъдат създадени работни групи, така че бъдещата Стратегия да бъде така съставена, че да бъде възприета добре от българското общество.

На срещата присъстваха Техни Високопреосвещенства Сливенски митрополит Йоаникий, Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, както и представители на Държавната агенция за закрила на детето и Национална мрежа за децата.

Целта на бъдещата Стратегия е да бъдат включени множество неправителствени организации във възпитанието на децата. „Високо ще оценим вашата подкрепа, защото БПЦ в периоди на разделение е успявала да обедини българския народ„, споделиха представителите на държавните институции. По думите и на Омбудсмана целта е да се повдигне широко обществено обсъждане при съставянето на Стратегията, така че след като тя бъде приета да не създаде разделение в обществото, а напротив да го обедини, за да може да се подпомогне възпитанието на българските деца и изграждането им като личности.

Срещата завърши с взаимни благопожелания и надежда за бъдещо сътрудничество и съвместна работа.

https://www.youtube.com/watch?v=YUrAOI_UxNk

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Свързани публикации:

Св. Синод призова за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019 – 2030 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 2 =