Приключила кампания.

На 7 март в храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Георг Вашингтон“ № 47) Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови второто издание на кампанията „Великден за всеки“, която се организира под патронажа на Омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова.

Тържественият молебен, който отбеляза началото на инициатива беше отслужен от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорй – викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, и свещениците Методий Корчев, Захарий Димитров и Васил Танев.

„Нека Бог да благослови всички, които се потрудиха за стартирането на тази кампания и всички тези, които ще се включат в нея с каквото могат, за да може повече нуждаещи се хора да получат тази мъничка помощ… но помощ своевременна, необходима, належаща и ще ги подпомогне в техния живот. На добър час и нека Божието благословение да бъде с всички заети с осъществяването на тази благородна инициатива“, каза епископ Григорий след края на молитвеното правило.

След молебена пред църквата имаше кратка концертна програма, придружена с допълнителни разяснения за кампанията и обръщения на организаторите.

Лица на инициативата, насочена към най-уязвимата част от българското общество – пенсионерите, са певците Мирослав Костадинов – Миро, Анелия Атанасова – Анелия, Кристиан Талев – Криско, Николина Чакърдъкова, актрисата Деси Бакърджиева и колегата ѝ Тончо Токмакчиев, тв-водещ Румен Луканов и баскетболният треньор Тити Папазов.

Тази година партньори на инициативата са Българската православна църква, Българският Червен кръст, Националният алианс за работа с доброволци, Национално сдружение „Младежки глас“, Българска хранителна банка и др.

Във второто издание на кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ отново ще се набират парични средства и храни за възрастните хора, които няма да получат надбавка по случай големия християнски празник. Правителството отпуска по 40 лева допълнително на тези, които получават до 314 лева. Идеята на кампанията е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/1435-0307_ombudsman

Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери. Техните притежатели ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна. /Кои са те виж  ТУК./

Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт.

   IBAN: BG03BUIB98885029906100

        Банков код: BUIBBGSF

        Или със SMS 1255 –  на стойност 1 лев, освободен от ДДС

И по електронен път на:

http://www.redcross.bg/easter_for_everyone/view.html?nid=22696

Изрично условие на кампанията „Великден за всеки“ е, при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучерите за храна.

Кампанията „Великден за всеки“ набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко пари по сметката. Имената на координаторите ни в цялата страна виж TУК.

Източник: http://bg-patriarshia.bg/

Допълнителна информация: http://www.ombudsman.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + seven =