Учениците от единственото на Балканите и второ в Европа училище по каменообработване в романското село Кунино ваят паметник на Дядо Добри.

Изборът на сдружение „Азбукари”, което пое инициативата за изграждане на монумента, той да бъде изработен именно от бъдещите ваятели, е изключително признание за таланта им. Но според директорката Яна Орлинова това е голямо предизвикателство и отговорност за децата, много от които са наследници на известни творци, възпитаници на гимназията.

Паметникът на светеца от Байлово вече е почти завършен. Той е посветен на добротата в България, а негов събирателен образ ще бъде дядо Добри. Планира се монументът да бъде поставен около храм-паметника „Св. Александър Невски“. Проектът е на скулптора Красимир Митов – преподавател в училището.

В момента пък в уникалното училище се провеждат дни на отворените врати. „Искаме да запознаем хората и бъдещите наши ученици с условията в училището, с възможностите за бъдеща реализация, да покажем, че камъкът не е мъртъв и студен. Тук може да се види как камъкът оживява изпод ръцете на нашите ученици”, разказа Орлинова. Директорката се надява училището да възроди традициите си и отново да стане притегателно място за младите хора, носещи в душите си усета за изящество и красота

Източник: https://www.monitor.bg/

Свързани публикации:

Дядо Добри влиза в учебниците като пример за добродетел

Храм, на който е помагал дядо Добри, отвори врати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 13 =