В края на месец март с благословението на Старозагорския митрополит Киприян 20 затворници от града предприеха поклонническо пътуване до великотърновските манастири. Посещението на лишените от свобода от Старозагорския затвор до светите обители е организирано от свещеника на затвора д-р Йордан Карагеоргиев.

Нашите поклонници сами избраха да участват в това пътуване“, разказа отец Йордан. Той е основал четири храма зад стените на Старозагорския затвор, кръстил е стотици мъже за изминалите 20 години, отворил е очите им за Бог. „Това са лишени от свобода, които посещават неделната служба и сами търсят храма“, обяснява отец Йордан.

Старозагорският свещеник основа първия храм в затвор в нашата страна и днес съчетава духовната си дейност с педагогическа и преподава в Тракийския университет по специалността „Социална дейност в затвора“.

Между осъзнатия грях и премълчаната истина, дълбоко скрита в душата, ние намираме нашето собствено спасение, което често е невидимо за околните, казва отец Йордан. Свещеникът беше поканил в групата на поклонническото пътуване и трима свещеници със съпругите им. Всички духовници бяха единодушни, че социалната мисия на Църквата е изключително необходима и това пътуване е важна крачка в тази посока.

Групата затворници включваше мъже с различни присъди. „Днес разбираме, че без духовниците ще ни бъде трудно да възпитаваме и образоваме“, сподели един от надзирателите, който беше заедно със затворниците. Според него не всички, които по една или друга причина се озовават зад решетките, откриват пътя към храма и Бог, дори и да са и десетилетие в килия, но има и такива, които се смиряват и постепенно се променят.

Пътят към Бог е дълъг и труден, но винаги завършва с благодатен успех, посочва сестра Варвара от Килифаревския манастир. По думите й тук се намира една духовноливница на българското Средновековие, а възпитаници на Теодосий Търновски стават бъдещите духовни водачи – светите Евтимий, патриарх Търновски и Киприян, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия.

На раздяла сестра Варвара пожелава да не оставаме без зрънце вяра и любов към Бог. След това поклонническото пътуване ни отвежда в Преображенския манастир, в двата манастира в Арбанаси, в Дряновския манастир. Навсякъде ни посрещат духовници, които искат да споделят частици от вярата и надеждата си в Бога.

Текст и снимки: д-р Румяна Лечева, БТА

Източник: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =