Богоспасяемият град Асеновград се сдоби с още един прекрасен   параклис.  На 11 ноември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи чина на освещаване в новия параклис „Въведение Богородично” в Асеновград,  изграден с даренията на благочестиви християни.

В съслужение с владиката  бяха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп, викарии на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеник Стилян Георгиев и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Посветеният  на Божията Майка Пресвета Богородица параклис е 46-ят за града. На освещаването присъстваха стотици боголюбиви миряни, между които и много семейства  с деца, дошли с голяма духовна радост и силна вяра в Бога. Част от дарителите на средствата за изграждането са потомци на българите, прогонени трагично от родните си домове в Беломорска Тракия и Македония през ХХ в.

Митрополит Николай поръси със светена вода стените на параклиса, красивия иконостас и светия олтар. Владиката се обърна с пастирско слово към многобройните миряни, в което изрази радостта си от съграждането на Божия дом, но и тревога от бездуховното ни съвремие

„Може всичко да е изгубила България, но не е изгубила вярата си. Църква има, макар и изстрадала, обругана – особено в нашето съвремие. Църквата всякога някому пречи. Пречеше на юдеите Иисус Христос, та Го разпнаха на Голгота и помислиха, че са Го погребали завинаги. Но Христос възкръсна, наистина възкръсна. Мислеха си гонителите на вярата в нашия народ и Отечество, че са я погребали вече безвъзвратно. Но Църквата възкръсна за обновен живот, тъй както възкръсна нейният основател и създател – Господ Иисус Христос.  Какво ли не се построи в България, какво ли не сториха, за да разрушат Църквата Христова? Да разрушат Църквата не значи да разрушат един храм, а онова здание от човешки души, на което крайгълният основен Камък е Господ Иисус Христос. Малка, изстрадала, измъчена, обругана, защото и днес няма медия, която да не хули църквата. Всичко, което прави църквата, трябва да се срине. Но Църквата надживя своите врагове, изстрадала и измъчена, но пълна с благодат и истина, „стълб и крепило на истината”. Защото както на цялата Христова Църква – и в частност на Българската църква – Господ Иисус Христос обеща: „Портите адови няма да й надделеят”. Защото Бог е в своята Църква и я пази, и  я ръководи. В това неспокойно време на страх и несигурност, когато са дискредитирани всички институции, Църквата бди на своя пост и в мирно време. Тя е оная крепост на нашия народ, която много и много години и векове се опитват да подкопаят, за да рухне. Но „портите адови няма да надделеят“, защото над тази крепост, съградена от човешки души, крайъгълният Камък е Господ Иисус Христос, Пътя, Истината и Живота за всички нас.”

Митрополит Николай поздрави верния Божи народ и го благослови по време на многолетствието, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 3 =