На 20 октомври 2019 г. в новопазарското село Стан Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславки митрополит Йоан освети чрез полагане на свети антиминс с вградена частица от мощите на свети мъчник Трифон новопостроения храм, посветен на светия великомъченик Димитър Солунски.

От ранна утрин жителите на селото се бяха събрали при новия Божи дом, участвайки в отслужването на първата света Литургия, както и в предхождащия я чин на освещаване на храм. Всички се включиха в литията около храма, когато със светена вода бяха поръсени и външните му стени.

С митрополит Йоан съслужиха иконом Красимир Капитанов, иконом Андрей Стефанов и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Молитвено участие взе председателят на храма ставрофорен иконом Димо Костов. Песенно богослужбата украсиха клиросният певец Тодор Тодоров и протойерей Неделчо Савов. Сред официалните лица бе кметът на село Стан г-н Валентин Димитров.

Градежът на православния храм „Св. вмчк Димитър“ в новопазарското село Стан започва с първа копка и полагане на основния камък през месец ноември 2013 г. Близо 6 години след това храмът е завършен и вече осветен, малко преди деня, когато честваме паметта на свети великомъченик Димитър. Митрополит Йоан уточни защо богослужебният чин бе извършен в неделния ден преди храмовия празник: „Защото храмовият празник е тържество, което не бива да бъде съчетавано със службата на освещаване. Тежестта на празника (26 откомври) е свети Димитър и неговата памет. А пък, както виждате, ние днес пак съчетахме двете служби, защото изпяхме тропара на свети Димитър. При обновлението на храм отново някои моменти от службата се имат предвид, но днес е неделя… и всъщност тежестта дойде както Възкресението като събитие, така и освещаването на храма, така и светийската служба“, заяви Архиереят.

Негово Високопреосвещенство благодари на г-н Валентин Димитров за доброто му отношение към Църквата и за съдействието му за построяването на първия храм в село Стан, което има над 100-годишна история. Архиереят изрази своята благодарност и към всички, които са допринесли, всеки според силите и възможносите си, за построяването на молитвения дом. „Ако се вгледаме в построените храмове във Варненската и Великопреславска епархия и въобще в храмовете на светата ни Църква, ще видим, че много от тях са градени от Божия народ“, каза митрополит Йоан и допълни: „Така че народът, който очаква и се надява да има свой храм, съответно действа и храма Господ Си го съзижда с определени човеци. Така е било в историята на Църквата винаги“.

Митрополит Йоан поздрави насъбралото се множество с празника и се обърна с благопожелание Бог да бъде с всички, с домовете и чедата ни.

Изготви: Георги Великов

Източник: http://www.mitropolia-varna.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 12 =