На 22 май в сградата на летище Пловдив бе осветен нов параклис, посветен на светите безсребреници и чудотоворци Козма и Дамян. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи чина на освещаване в съслужение с Преосвещения Знеполски епископ Арсений, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм”.

На богослужението присъстваха областният управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, неговите заместници г-н Димитър Керин, г-жа Евелина Апостолова и г-н Петко Петков, главният секретар на Областна администрация г-н Борислав Димов, изпълнителният директор на летище Пловдив г-н Христо Щерионов, служители на аеропорта, представители на държавността и общественици.

В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към присъстващите с поздравително слово, в което изтъкна голямото значение на този параклис като място за молитва, в което вярващият християнин да се помоли за благополучно пътуване, но и да благодари на Всеподателя Бога след успешния му край.

„Трудно и опасно би било пътуването без Божията помощ” – добави владиката и припомни Господнята повеля спрямо нас: „Непрестанно се молете. За всичко благодарете” (1Сол. 5:17-18). Архиереят поздрави с празника ръководството на летище Пловдив и служителите му и им заръча отечески да се грижат за новия параклис и да просят в него всеки ден Божията помощ за своето високоотговорно служение.

„Моля се и ви благославям Господ да ви пази от злощастие, опасности и беди и ви дари със здраве, дълголетие и благопреуспяване, да се радвате на успешен и градивен труд”- каза още Високопреосвещеният митрополит Николай, който поздрави с неговия 55-и рожден областния управител г-н Здравко Димитров. Владиката благопожела все така достойно да изпълнява своя дълг към българската държавата и народа ни като верен християнин и достойно чедо на Светата Църква.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =