На 15 и 16 юли 2019 г. в София се проведе неофициална работна среща във връзка с организационни въпроси на междуправославната мрежа от инициативи за проучване на гибелните култове и тоталитарните ереси и секти. Основен предмет на срещата бе завършването и отпечатването на сборника от материали от ежегодните междуправославни конференции, проведени през изминалите десет години.

Неврокопска епархия на Българската православна църква – Българска патриаршия е била домакин на този международен форум четири пъти до сега. Обсъдени бяха идеи за по-нататъшната работа на това православно движение, за да може предпазването от сектантското влияние да има по-широко практическо приложение в духовно-пастирските грижи на православната църква. Участници в срещата бяха Карпасийския епископ Христофор от Кипърската православна църква, митрополитите Неврокопски Серафим и Врачански Григорий от Българската православна църква, проф. Александър Дворкин от Москва и проф. Иван Димитров от София.

На 16-ти юли след обяд Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие участниците в срещата, за да даде своето архипастирско благословение и да бъде запознат с хода на работата на междуправославната мрежа по въпросите на сектите. Такива работни срещи се провеждат няколкократно всяка година, тъй като организацията на международните конференции предполага решаването на много текущи въпроси и винаги, когато те са се провеждали в България е оказвано лично внимание от страна на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Със съжаление ще отбележим, че информациите за това събитие, разпространявани от различни интернет страници, съдържат до голяма степен неправилно интерпретиране на фактите и имат подвеждащ характер.

Неврокопска св. митрополия

Източник: https://bg-patriarshia.bg/

Свързани публикации:

Противодействието на ересите и сектите бе обсъдено на среща при патриарх Неофит

Неврокопска св. митрополия организира беседа, посветена на превенцията от сектите и новите култове

Среща-разговор с педагози под надслов „Съвременните деца – трудностите в общуването“ се състоя в Неврокопска епархия

Религиозното образование бе представено на Кръгла маса за превенция от наркоманиите във Враца

БПЦ предупреждава относно духовните практики и нередности във връзка с фестивала „Здравей Здраве“

Продължава кампанията в благоевградските училища за превенция против сектите

Признание за официалния сайт на БПЦ и Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий“ в борбата против наркотиците

Форумът „Православието срещу духовната криза“ завърши

В Благоевград ще се проведе форум „Православието срещу духовната криза“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + nine =