Обръщение и благослов на Врачански митрополит Григорий по повод Деня на народните будители:

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Преди близо три века един монах призова нашите предци да не се срамуват от своя род, а с гордост да опознават героичната си история. Свети Паисий Хилендарски живя в трудното време, когато нашето Отечество не беше самостоятелно, а част от друга империя, но българският дух трябваше да гори сред народа ни. Затова той се потруди и разкри миналото ни, като пробуди нашата нация и й даде знанието, че ние, българите, сме наследници на славен род, на силно царство и мъдри владетели. След него множество други духовници сториха същото, усилвайки християнската вяра и патриотизъм сред дедите ни. Между тези народни будители беше и небесният наш покровител свети Софроний Врачански, който със своите трудове изграждаше твърдата вяра и българското самосъзнание сред нашето население.
В днешния ден ние почитаме всички тези наши славни герои, които пробуждаха в нашето минало заспалото съзнание на народа ни, изграждаха неговата памет, за да я има нашата държава, да просперира в добро и благоденствие Отечеството ни – България.

Сега, когато светът потъва в своя глобализъм, ние имаме най- голяма нужда от народните будители. Днес някои от младите ни хора желаят да са носители на чужди традиции, подражатели на пошли пиршества, напълно неестествени за народния ни бит и душевност. Изминалата нощ илюстрира най-категорично всичко това. Нашите деца бяха накичени с грозната образност на смъртта, приобщавайки се към една карнавална кичозност. „Празник“, напълно неосъзнат в пошлата му естетика на уж весел маскарад. Нов ритуал, нямащ нищо общо с Христовата етика и християнските ни традиции.

Днешният ден ни изправя пред новите предизвикателства, където Църква, училище и общинска власт трябва да отговорим и спомогнем за изграждането на ново патриотично общество. Днес България се нуждае от своите нови будители, които да посеят небесния морал на Евангелието на нашия Господ Иисус Христос. Достойни учители на българската традиция, водачи на народа ни, които да разкрият силата на българския дух и достойнствата на новото обществото, изградено от доблестни хора. Българи, носещи в сърцата си Завета на дивния наш отец свети Йоан Рилски Чудотворец, който със силата на молитвите си крепи нашето Отечество!

Честит и благословен Ден на народните будители!

† Врачански митрополит Григорий

Свързани публикации:

„Който дава милостиня на този свят, получава там голяма милост от Бог“ – св. Софроний Врачански

 

Дядо Добри влиза в учебниците като пример за добродетел

Паметта на св. Димитър Басарбовски и народоукрепяващите сили на българската култура

 

Благочестието, милосърдието и короната – духовното наследство св. цар Петър I Български

 

Милостивата проява на цар Иван Асен II след битката при Клокотница през 1230 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + three =