С нов храм се сдоби Старозагорската епархия. Църквата се намира в село Брястово, община Нова Загора и ще обслужва и духовните потребности на населените места в близост – селата Асеновец и Караново. Той бе осветен с празнично богослужение на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Изграждането на храма започва през 2008 година. Идеята се ражда след съновидение на Иван Иванов. Свети Иван Рилски му казва, че трябва да вземе камък и дърво и да започне да строи в родното му село. Иван споделя със съпругата си Марияна и решават, че на закупен от тях парцел ще изпълнят предаденото в съня. През това време семейство Иванови живее в Стара Загора и работи основно сезонна работа по морето. Те пишат писмо до Старозагорската митрополия и получават подкрепата от тогавашния митрополит Галактион. И за миг не се замислят да се откажат, когато научават, че трябва да дарят мястото. Проектът за храма е дарение на арх. Антоанета Генчева. Връщайки се назад в годините с усмивка на лице и дълбоко уважение Марияна и Иван си спомнят за непрекъснатата духовна подкрепа и помощ на отец Иван от град Созопол. Именно той дава насоки за правенето на храма по канон. Част от материалите са осигурени от поклонническо пътуване. Дърворезбата е дело на Иван и неговия син, а зографията е на сестрата на Марияна, богословът и художник – Иванка Шишкова. Семейство Иванови не смятат колко са вложените средства, защото за тях това няма значение. Те са изключително благодарни на всички, взели участие с труда си безвъзмездно.

Красимир Славов, кмет на с. Брястово (мандат 2011-2015 г.) – „Когато посетих Родопите, в параклиса „Св. Стефан“ оставих лист с пожелание нашето село да има църква или параклис. Щастлив съм, че в момента присъствам точно на неговото освещаване, защото така селото ни остава в историята, още повече, че поколенията напред ще знаят, че то е християнско.“

Текст: Благовест Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 5 =