С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше осветен параклис, посветен на преподобния и богоносен наш отец свети Иван Рилски Чудотворец. Параклисът се намира в храм „Св. вмчк Георги“ в града.

Последованието беше отслужено от Константийския епископ Яков, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха йеромонах Йоан /Велев/, ефимерий на манастира „Св. Възнесение“ в гр. Пещера, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. вмчк Георги“, прот. Манчо Манчев, енорийски свещеник в храма, свещ. Тодор Траянов, председател на храм „Св. Димитър“- гр. Пещера, свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата „Успение Богородично“  в Пазарджик и прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия.

В края на богослужението епископ Яков се обърна към богомолния народ със слово  за преп. Иван Рилски, в което каза : „Няма да изброявам поименно всички, дали част от себе си за изграждането и благоукрасяването на този прекрасен Божи дом. Нека Бог и свети Иван Рилски им въздадат за доброто дело. Днес ние пишем новата история на Православната Църква – един ден нас няма да ни има, но параклисът ще остане до Второто Христово пришествие. От днес нататък тук всекидневно ще идват хора, просещи закрилата на светеца. И сигурен съм, че той няма да върне нито един от тях, както винаги сме чувствали неговата силна и бърза помощ“.

От името на църковното настоятелство и енориашите на храма прот. Петко Еленкин подари на архиерея прекрасен букет, а той от своя страна пожела всички ние да се превърнем в цветя от Божията градина.

Празникът завърши с многолетствие.

Източник и снимки: http://www.plovdivskamitropolia.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 17 =