В навечерието на новата учебна година Центърът за образователни инициативи Двери издаде книгата „Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир“.

Тя е насочена към ученици, учители, преподаватели, студенти, хора, интересуващи се от символиката и посланията на православната икона. Авторите – д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева, представят сбирка от икони от Рилския манастир, която съдържа изображения на Иисус Христос, св. Богородица, на главните християнски празници и известни светци, чието честване е в рамките на учебната година. Чрез символите, образите и цветовете пред читателите се разкрива същността на празника, неговото значение в Божието домостроителство и участието на човека в него.

Преди няколко години авторският екип издаде същите икони в папка, за да могат да служат като нагледен материал при преподаването на Религия в училище или теми, свързани с християнството. Сега новата книга, във формат А4, е удобна за ползване от самите ученици, учители и всички, които ценят православната икона. Някои от обяснителните текстове към иконите са актуализирани и разширени. Те са чудесна възможност за запознаване с православната догматика през погледа на иконописта.

Изданието се осъществява с благословението на Св. Синод на БПЦ.

Изключителният дизайн и пълноцветният печат правят сборника желан подарък и ценен справочник за православната иконография.

Книгата „Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир“ е на цена 15 лв. и вече се продава в книжарницата на столичния храм „Св. Седмочисленици“ и Български книжици.

Източник: https://dveri.bg/

Свързани публикации:

С помощта на три епархии и дарителство от частни лица са подготвени образователни картички за Благовещение

Излиза помагало за християнските празници със съдействието на Западно- и Средноевропейска св. митрополия

Представяне на сборник за религиозното образование в България, издаден със съдействието на Русенска св. митрополия

За втора година е подготвена и издадена Великденска книжка за деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =