Изказвайки нашето възхищение от дейността на клоновете, комитетите и делегатствата, ние не можем да отминем  мълком грамадната дейност, която прояви българското духовенство за преуспяване на Червения кръст.

В самото начало на войната Св. Синод покани с окръжна архиереите на Българската църква да внушат на благоговейните свещеници да вземат деятелно участие в местните клонове на Червения кръст. На тази покана се отзоваха с готовност всички църкви в царството и предвидиха известен процент от доходите си в полза на Червения кръст. Същевременно Св. Синод обърна внимание на духовенството върху нуждата да се покровителстват инвалидите от войната и да се полагат грижи за сираците на падналите във войната герои и го замоли да нареди, в цялото царство през неделното и празничното богослужение да се спускат кутии и дискуси в полза на Червения кръст. Имаше много свещеници, които отпущаха приходите от нощните бдения изцяло в полза на Червения кръст или купуваха с тях подаръци на ранените и болните войници, намиращи се в лечение в местните военни болници.

При това, епархийските архиереи бяха инициатори за образуване на местни клонове на Червения кръст и на много места – техни председатели. …

От Юбилейна книга. Кратък поглед върху историята задачите и дейността на българското дружество Червен кръст 1885 – 1935, съст. д-р Ст. Ватев, С., 1936, с. 49 – Българската църква и Червения кръст по време на Първата световна война.

Заглавна снимка: Площад „Св. Неделя“ ок. 1915 г. (http://stara-sofia.com/)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 9 =