Нека помогнем на една възрастна монахиня в поддържането на манастира „Св. Симеон Стълпник и св. Петка Търновска“

Основната молба на майка Серафима от последните дни е да й бъде оказана помощ от жена за разтребването на няколко стаи, което тя, поради напредналата си възраст и здравословно състояние не може да извърши сама. 

Съвсем неотдавна в интернет се появи публикация за нуждите на майка Серафима от Огняновския манастир „Св. Симеон Стълпник и св. Петка Търновска“.

В телефонен и впоследствие личен разговор моняхиня Серафима потвърди нуждите на обителта, която е принудена да издържа сама със пенсия от едва ок. 130 лв. Самата тя е вече твърде възрастна (74 г.) и с различни здравословни проблеми, които не й позволяват за обгрижва пълноценно манастира. Майка Серафима успява да го отваря единствено в съботните дни и то с големи усилия. Нещо повече, възможно е, поради разклатеното си здраве, през следващите дни сестра Серафима да бъде приета за престой в болница. Въпреки силно влошеното си състояние, майка Серафима понася мъжествено кръста си и помоли да не се споделят заболяванията й.

Огромната болка на възрастната монахиня обаче е свързана с поддръжката на обителта, която тя преди време, с помощта на дарители, обновява и ремонтира. Публикации във връзка с кампанията отпреди около 3 години могат да се открият в интернет, но сметката вече е закрита. Издръжката на манастира е от пенсията на монахинята и от доходите от запалени свещички, които обаче са твърде мъничко, особено през студените месеци.

Самата майка Серафима споделя, че благодарение на манастирите, които са паметници на културата, българите са се запазили като народ. В тази връзка тя отправя и молба, към всеки който би желал да помогне да издържането на светата обител – налични са ремонтни нужди (има изгнили козирки и навеси и поради това – течове, има места за укрепване и бетониране), нужда от разтребване и подреждане (в това отношение особено би била щастлива майка Серафима от женска помощ), нужда от здрави ръце и помощ от средства за набавянето на някои необходими материали. Можем да помогнем дори и с обикновено посещение в обителта, усмивка, добра дума и запалена свещичка. Майка Серафима с любов поддържа параклиса, градината, езерцата с лилиите, но се бои да остава в обителта по тъмно, поради прояви на местен вандализъм. Особено много затруднява майка Серафима напредналата й възраст и влошеното й здравословни състояние.

По молба на майка Серафима не публикуваме неин телефон за връзка. Всички, които биха искали да помогнат могат да посетят обителта, която се намира край село Огняново, Софийско. За координация със майка Серафима може да позвъните на телефон 0884 697 848 (Георги Канев).

Заглавна снимка: http://www.bgdnes.bg

Снимки: Георги Канев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 16 =

*