На 25 ноември се празнува паметта на св. Климент Охридски, един от най-величавите пастири и учители на четмо, писмо и благочестие, които е имал българският народ. Припомняме си част от духовното наследство на този забележителен светител с неговото Слово за душевна полза и Изповедна молитва: 

Слово за душевна полза – от свети Климент Охридски

Братя,

Трябва да се погрижим в този кратък живот за спасението си. Нека се боим от нашия Господ, като се надяваме да получим онези неизказани благословения и небесния живот при ангелите и Бога, онази неизразима слава и оня светъл чертог, в който пребивава Църковният Жених заедно със своя Отец и със Светия Дух.

Ние чухме какво възвестяват евангелистите за тези неща. Докато сме живи, нека се вслушваме и да изпълняваме. А какво ли говори апостол Павел? Често  да отиваме в Църквата. Да плачем и да се разкайваме за предишните грехове и да се молим да не паднем отново в тях. Не знаем кога ще връхлетят безбройно множество пламенни ангели, за да грабнат нашите души, щом някой не е направил никога нещо добро. Нека бъдем Божии угодници, приветливи към човеците; да оставим на земята добър спомен; да пристъпим добре към небесата. Нека бъдем истински християни, а не само по име. Нека отдадем цялото си тяло на Бога, като го отнемем от дявола. Преди всичко да докосваме земята с главата си пред Него, а не да се заканваме с нея на нашите братя; с очите си да леем сълзи пред Него, а не със скверни очи да гледаме на чуждото благополучие; ръцете си благоговейно да издигаме към Него и да ги простираме, за да даваме добър дар; не „овце да даваме, а волове да отнемаме“, не „десеторно да отнемаме, а едно от две да даваме“. А и стомаха си нека въздържаме от много храни. Със сърцето си да въздишаме; с душата си да се трогваме. Колене често да – прекланяме в молитва. С нозете си да тичаме към църква, както Петър и Йоан – към гроба Господен, и заедно с тях да станем участници в Небесното Царство – в оня светъл ден, когато ще дойде Справедливият Съдия върху облаци, носен от огнени ангели, украсявайки със светли венци своите светии, а изгаряйки с огнен пламък грешниците. Тогава Той ще разкрие глъбините на сърцата чрез прозрението на своята мъдрост и ще отдели майки от дъщери, синове от баща, братя от братя, съпрузи от съпруги, и изобщо ще отдели езичниците, както козлета от агънца. Тогава ще се разплаче от тъга всяка душа, пропуснала времето за покаяние. Справедливият съдия ще каже: „Вие, които Аз много търпях, идете от мене, проклети, във вечния огън!“ И пак ще каже: „Дойдете вие, благословените от моя Отец, наследете Царството, приготвено за вас от сътворението на света!“

Дано всички ние получим това Царство заради молитвите на света Богородица и на всички светии. Амин!

Молитва на св. Климент от Поучение за изповед:

„Господи, Боже всемогъщи, пред Тебе ще изповядвам всичките си грехове и моите лоши дела – всичко лошо, което съм изговорил, извършил и помислил, било с дума или с дело или с мисъл; всичко, което си спомням или не си спомням, което съм съгрешил съзнателно или несъзнателно, по принуда или без принуда, насън или наяве, всички лоши клетви, лъжи и нечестиви мисли, суетност и празнословие, които съм правил, когато и да било, както и всичко излишно и лошо, извършено при ядене, пиене и греховно лежане. Моля Ти се, Господи Боже мой, благоволи да ми дадеш живот и милост, за да не бъда и аз посрамен пред Твоите очи, а да се разкая още на този свят за греховете си и да мога да получа прошка, заради достойно покаяние според Твоята щедрост. Господи, Владетелю на всичко, Света Троице, всемогъщи Боже, бъди ми помощник; дай ми сила, мъдрост, благочестив размисъл и добра воля, за да Ти служа с истинска вяра. Господи, Ти Сам дойде на тоя свят, за да избавиш грешниците. Бъди ми спасител и ме избави. Господи Боже, Сине Божий, Ти, Който си милостив, направи с мене, Твоя раб, както Ти желаеш, както е угодно на Тебе. О, Боже, благоволи да помогнеш на Твоя раб! Само Ти, Господи, знаеш какви са моите беди. На Твоята милост аз предавам моето сърце, моята мисъл, моята обич, моя живот и моите грехове. Бъди снизходителен към моите думи и към моите дела. Господи, прояви милостта Си към мене, Твоя грешен раб, и ме избави, Господи, от всяко зло сега и всякога и вовеки!”

Източници: за св. Климент Охридски (http://www.pravoslavieto.com/), за Слово за душевна полза (http://predanie.bg/) и Молитва (Денев, Ив. Св. Климент Охридски като проповедник, Духовна култура, 1, 1981, с. 14)

Заглавно изображение: http://www.dnevnik.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − two =