На шести октомври отваря врати Неделното училище към Видинската св. митрополия. Тази година школите отново ще са три- по вероучение, иконопис, както и по куклен и драматичен театър, каза богословът Елена Велкова, която ще ръководи школите по вероучение и иконопис. 

Режисьорът Мария Петрова ще преподава театър. В школата се работи по откъси от Библията, както и по произведения на български и класически автори, а целта е децата да се приобщят към изконните християнски ценности.

Продължаваме както до сега. Вече за трета учебна година е Неделното училище и слава Богу, имаме и нови деца, които ще се запишат, а тези, които са от миналата година, също проявиха желание да продължат. Вече ще бъдат разделени на начинаещи и на по-напреднали с материала. Продължаваме с трите школи. По вероучение вече по-подробно се наслагват знанията. По иконопис по-големите вече имат основни знания за техниката и за полагането на тоновете на иконата, както и вече имат някои богословски познания за изображението, за смисъла и значението на иконата. С тях ще започнем с рисуване на дъски, което е по-напреднал етап, докато по-малките започват с детайлите, с части от иконата. Преподавателите сме същите. Аз съм по иконопис и вероучение, а госпожа Мария Петрова е по куклен театър„- каза богословът Елена Велкова.

Водосвет за откриване на новата учебна година в Неделното училище ще отслужи Видински митрополит Даниил. Началото ще е от 11.30 часа в сградата на Епархийското училище до храм „Свети Николай“, където са заниманията на школите.

Източник: http://bnr.bg/

Свързани публикации:

Открива се Неделно училище при митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“ във Видин

Успешно и тържествено завърши учебната година в Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец “ във Видин

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 8 =