„За жалост все още нямаме жестов-църковен език, който да е одобрен и от слухоувредената общност“, каза в „Православието днес“ Силвана Павлова, която от години катехизира хора с увреден слух. 

Пред камерата на предаването тя разказа и за спецификите на работата с тези хора, както и за концепцията, която Св. Синод ще разгледа за евангелизация и катехизация на слухоувредената общност. Силвана поясни, че Съюза на глухите вече е издал речник по религия, но той не е напълно достатъчен.

„Имаме колега, който мина този курс в Съюза на глухите, това е отец Димитър, който в момента служи в Руската църква. Проблемът там е, че не успяхме да представим (на Св. Синод бел. р.) това, което той е направил. Той е превел литургията, но когато не е представен на слухоувредените и съответно удобрена, тя няма как да везе в употреба, защото ще се случи така, че ние им налагаме едни жестове, които не са техни“,

каза още Силвана.

За останалите инициативи, които предстоят може да видите в предаването ни. Във втората му част продължаваме с разказа за видния църковен деец и общественик Екзарх Йосиф. Подготвили сме ви и още любопитни и интересни неща. Повече вижте във видеото.

Източник на публикацията и цялото предаване може да намерите тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 5 =