Издателство „Омофор“ и Културният център на Софийския университет имат удоволствието да ви поканят на ЗОГРАФИ ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ – изложба, документален филм и лекции, посветени на слабо познати образци от Самоковската и Тревненската иконописна школа и чудотворни Богородични икони от български манастири. Събитието е част от Седмицата на православната култура в София.

Изложбата “Зографи отвъд границите” представя репродукции на слабо познати забележителни образци на българската църковна живопис, стъпили на няколко изследвания със сериозен принос в историографията на българското изкуство: едноименната книга на доц. д-р Ваня Сапунджиева „Зографи отвъд границите“, книгата на проф. Елена Генова „Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа“ и книгата на проф. Иванка Гергова „Чудесата на пресвета Богородица в културата на българското възраждане“.

Откриването ще бъде съпроводено с две лекции и прожекция:

ПОЗНАТИТЕ И НЕПОЗНАТИ САМОКОВСКИ ЗОГРАФИ на проф. д-р Елена Генова (Институт за изследване на изкуствата към БАН) и ТРЕВНЕНСКАТА ШКОЛА В КОНТЕКСТА НА ИЗКУСТВОТО ОТ БАЛКАНИТЕ (XVII-XVIII в.) на доц. д-р Ваня Сапунджиева – преподавател по църковни изкуства в Православния факултет на Великотърновския университет и ПРОЖЕКЦИЯ на едноименния й документален филм.

Модератор: гл. ас. д-р Тодор Енчев, преподавател по църковни изкуства в Православния богословски факултет на ВТУ.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Кога: 10 октомври (четвъртък), 18.30 ч.
Къде: Галерия „Алма Матер“ (Ректорат на Софийския университет, фоайе на Северно крило)

Експозицията ще продължи до 27 октомври.

Събитието е част от Седмицата на православната култура в София. Инициативата се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Програмата с всички събития на Седмицата може да видите ТУК.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − eight =