Официалното издание на Българската православна църква – „Църковен вестник“, който излиза без прекъсване от 1900 г., вече се дигитализира и уникалните му първи броеве могат да се видят от всеки.

До този момент в интернет са достъпни изданията от 1900 до 1946 г. (тук). Цифровизирането на вестника се извършва от служители на Университетска библиотека на СУ „Св. Климент Охридски“ по инициатива на ръководството на библиотеката в Богословския факултет.

Църковен вестник излиза за първи път на 7 април 1900 г. В уводната му статия „Наместо програма“ се казва: „Църковен вестник се явява да запълни една празднина, която отдавна се чувствува. Чужд на всякакви страсти и далеч от всякакви политически тенденции, той си туря за задача да служи на св. Православна Българска Черква и на отечеството, чиито интереси са едни и неразделни“.

Предстои постепенната дигитализация и на следващите броеве от 1947 г. насам, които разкриват много от важните събития в Църквата и държавата ни и представят една своеобразна картина на църковния живот у нас.

Адресът на интернет-страницата на Университетска библиотека, за да може всеки да има достъп от своето електронно устройство, е: www.libsu.uni-sofia.bg От страницата се влиза в „Дигитални колекции“ и от спускащото се меню се кликва върху „Църковен вестник“. Така се стига до сканираните годишнини на вестника и може да се избере конкретна година, брой и страници.

Източник: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 5 =