Над 200 души се включиха в юбилейното десето провеждане на поклонническия път „Рилският светец“.

И тази година походът започна от старинния храм „Св. София“, а след шест дни ще достигне Рилската св. обител.

Походът символично изобразява местата през, които са минали мощите на преподобния Йоан Рилски Чудотворец, като участниците ще преминат през жипосвите Витоша, Верила и Рила, за да достигнат до обителта основана от покровителя на България.

Походът се организира от Богословския факултет, Софийска св. митрополия и Столична община.

В навечерието на стартирането на юбилейното десето поклонническо пътуване, бе открит и официален сайт на инициативата – http://www.rilskipoklonnik.bg.

Днешното богослужение в началото на похода бе възглавено от ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник и предстоятел на храма, в съслужение със свещеници. След богослужбата стотиците участници се отправиха с литийно шествие към Ротондата „Св. вмчк Георги Победоносец“, където са престояли мощите на преп. Йоан Рилски.

Походът ще завърши на 6-ти август – Преображение Господне. В своята първа вечер участниците в похода ще се съберат в хижата „Кумата“ на Витоша. В близкия храм „Св. Йоан Рилски“ ще бъде отслужена вечерня с Богородичен канон, както ще е всяка вечер през тази седмица. Всеки ден ще се чете и акатист на преп. Йоан Рилски.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Кирил Георгиев

Източник: https://bg-patriarshia.bg/

Свързани публикации:

Поклонническият поход „Рилският чудотворец“ вече има официален сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =