На празника Въведение Богородично 2017г., в град Чипровци бе открита школа по православно християнско вероучение към културния комплекс на града за ученици и младежи.

Инициативата е на  ръководствата на Исторически музей Чипровци,  Чипровския манастир Св. Йоан Рилски и Основно училище – “Петър Парчевич” в историческия град.

Денят на православното християнско семейство и православната  младеж 21.11.2017г. Въведение Богородично, беше избран като най-подходящ за стартиране на духовно-просветното дело. Началото бе положено с молебен и произнасяне на първи урок за вярата от Архимандрит Антим, протосингел на Видинска св. митрополия.

На събитието присъстваха Йеромонах Спиридон, игумен на Чипровския манастир и монах Лазар от Обителта, енорийския свещеник на града – прот. Захари Зарков, г-н  Пламен Петков – кмет на община Чипровци, г-жа Анита Комитска – директор на Исторически музей Чипровци, Лена Йорданова – директор на ОУ Петър Парчевич, гости, учители и родители на чипровските деца.

Беседите по Вероучение ще води Йеромонах Спиридон, като млад духовник който чипровските деца и местното население обикнаха още от въдворяването му за игумен на хилядолетната св. Обител в началото на 2016г. Наред с усърдните грижи за цялостната обнова на манастира игуменът и братята монаси продължават проповедническата мисия в този край – люлка на Вяра, духовност и традиции.

Източник: http://vidinskamitropoliya.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 3 =