Най-високата земна служба – монашеството – в съчетание със служба на болни пациенти:

На няколко километра от Горна Оряховица, по поречието на Янтра един монах лекува хора. В село Драганово местният доктор цери с лекарства, но и с вяра.

Вече 17 години д-р Иван Иванов посреща с расо пациентите от селото. Сутрин намята бялата престилка върху монашеските одежди и търси лек за хорските болести.

Няма болни амбиции и е убеден, че да си лекар на село, е по-добре, отколкото в града, тъй като е „по-спокойно, а хората са по-уважителни, по-малко взискателни и по-малко като брой пациенти“.

Малко след 12 на обяд д-р Иванов става йеромонах Йоан. Медицината е влязла първа в живота му, но с времето духовното надделява. Така преди 15 години взема съдбовно решение да стане монах.

Освен за себе си, йеромонах Йоан се грижи за пациентите и за църквата в селото. Живее скромно, в малка пристройка в храмовия двор. Поддържа църквата сам и абсолютно безвъзмездно.

И се моли, всеки ден – за мир и по-добри дни. Често споменава в молитвите си и своите пациенти. Твърди, че вярата лекува. И макар че някои определят живота му като двойнствен – монахът от Драганово признава, че кожата му е една – просто има две лица.

По материала работиха репортерът Михаела Карабельова и операторът Димитър Розов от Bulgaria ON AIR
По публикацията работи: Боряна Павлова
Източник и видео: https://www.dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − four =