Голяма сила има усърдната молитва на праведника (Иак. 5:16)

На 23 юни, в навечерието на днешния празник Рождество на св. Йоан Предтеча, в Троянската св. обител, пред образа на иконата Св. Богородица Троеручица бе отслужен утвърждаващият се като традиционен молебен за чадородие. Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, разказва: „Този молебен има за цел да събере бездетни семейства, които заедно да се помолят Бог да дарува в техните домове чада и пречистата Света Богородица да стане ходатайка пред Всеподателя на светлината, нашият Господ и Спасител Иисус Христос и те да се сдобият с най съкровената и благодатна радост – да имат деца.“ (Източник на цитата: http://bnr.bg)

Духовната обнова и молитвата Българската православна Църква утвърждава като основа и в своята подкрепа за борещите се с различни зависимости, сред които преобладават тези от наркотични вещества и алкохол. Православната традиция е утвърдила за този вид нелека борба да се чете специален Акатист пред Богородичната икона „Неупиваема чаша“. Тази практика в Стара Загора е възобновена от отец Иван Генов с благословията на Старозагорския митрополит Киприан и съдействие от страна на Общинския съвет по наркотични вещества и на Превантивно-информационния център по зависимости. Тя се прилага също в развилия сериозна дейност Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян Енравота“ в гр. Варна, създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев:

За чудесата на Богородичната икона „Неупиваема чаша“ от руския град Серпухов има свидетелства от далечната 1878 година. След събитията през 1917 година в Русия иконата е била изгубена. Акатистът е възстановен през 1992 година, когато световноизвестният иконописец Александър Соколов нарисувал нова, като в левия долен край е поставено късче от пояса на Божията майка. С благословията на патриарх Алексий II от 1997 година е отредена дата за почит на чудотворната икона в православния календар – 18 май. Според вярващите акатистът помага за изцелението на страдащи от зависимостите на алкохолизма и наркотиците.

Отец Иван Генов е от хората, които от дълги години работят с наркозависими с надеждата за скорошно настъпване на духовна промяна. Още в първите дни, в които отдава живота си на Бога, отец Иван се сблъсква с проблемите на зависимостта при срещата си с  завършил богословие човек, който и до днес, за съжаление, продължава да се бори със зависимостта си от алкохола. Така пастирската грижа за зависими се превръща в кауза за духовника. Като докторант по богословие във Великотърновския университет, той посвещава и своя научен труд на проблема със зависимостите, неговата тема на докторантурата е „Процесът на ресоциализация на наркозависимите и участието на православния духовник в него“.

„Хората със зависимости са като нас – и те правят грешки, но и имат правото да се променят, да се обърнат към Бога. Затова трябва да отправяме молитви за тях, за да може да ги подкрепим по нелекия път към тази промяна. Проблемът е вътрешен, духовен. Понякога, под въздействието на опиата, дяволът може да влезе в човека и да говори от негово име. Това е вид болест, която действа върху психиката на човека, но от момента, в който те решат да се променят и положат усилия за рехабилитация, в живота на тези хора особено силно си проличава нуждата от Църквата в лицето на свещеника, за да им помогне да се обърнат към Бога, за да стигне до сърцата и душите им“, споделя отец Иван Генов. Към него най-често се обръщат родители на зависимите, търсейки най-доброто решение за децата си.

С благословията на Старозагорския митрополит Киприан и съдействие от страна на Общинския съвет по наркотични вещества и на Превантивно-информационния център по зависимости, отецът започва да чете акатиста „Неупиваема чаша“ пред копие на чудодейната икона, изработено от художничката Зорница Иванова.

Аналогична служба от няколко години има и в храм „Св Цар Борис – Михаил“ във варненския кв. Аспарухово. Там по инициатива на отец Георги Фотакиев през 2004 година е създаден Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян Енравота“, чиято работа вече е дала сериозни резултати.

Старозагорският духовник се надява подобен център да бъде учреден и в Стара Загора, като бъде използван дългогодишният опит в лечение на зависимостите, натрупан от д-р Иван Добринов, завеждащ отделение в Специализираната болница за психично здраве „Д-р Георги Кисьов“ в Раднево.

Зад каузата застават и заместник областният управител Петя Чакърова, местният омбудсман Надежда Чакърова-Николова и секретарят на местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Донка Вътева.

Автор: Благовест Илиев

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =