С благословението на Неврокопския митрополит Серафим на 2 април от 10 ч. в църквата „Св. Архангел Михаил“ в кв. „Еленово“, Благоевград, бе отслужен молебен за хората с аутизъм. Именно на 2 април е Световният ден за повишаване на информираността на обществото за хората с аутизъм.

Аутизмът е идентифициран за първи път през 1943 г. Обикновено се проявява през първите 2 години от живота. Засяга 4 пъти повече момчета отколкото момичета. Наблюдава се при всички националности и социални групи. В България статистика се води от 2014 г. , според нея всяка година около 100 деца са диагностицирани, че проявяват признаци на аутизъм. Аутизмът е по-скоро състояние, а не заболяване, той е нарушение в развитието, което засяга способностите за общуване и отношението към околните.

„За аутиста реалността е объркваща смесица от взаимодействащи си явления, хора, места, звуци и картини. Изглежда, че не съществуват ясни граници и всичко е лишено от ред и смисъл. Голяма част от живота си прекарвам, опитвайки се да разбера как е устроено всичко това“ (споделени мисли на човек с аутизъм).

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =