По решение на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим взе участие в провелата се, в периода 22-24 октомври, международна православна конференция по въпросите на ересите и парарелигиозните движения.

Срещата се проведе в Духовния център „Св. Игнатий Богоносец“, село Зонга, в близост до гр. Аргос.

Тазгодишната тема бе: „Проявления (видове) на тайната на беззаконието (2 Сол. 2:7). Антитриадични – апокрифни – неопаганистични възгледи за Бога„.

При откриването на конференцията бе отслужен молебен и бяха прочетени поздравителни адреси от Предстоятелите на Поместните православни църкви. Светейшият патриарх Неофит, в своя адрес заявява: „Пред лицето на тази насъщна необходимост на нашето съвремие и в процеса на тази нова евангелизация, Православната църква е призвана да играе водещата роля в свидетелството за Христа Разпнатия, разкривайки пред света дълбочината и спасителната истина на Божието откровение. Убедени сме, че докладите, които предстои да се прочетат на настоящата конференция, заедно с предизвиканите от тях дискусии, ще бъдат сериозен принос към мисията на Православната ни църква в нашето съвремие, обогатявайки и задълбочавайки нейното триадологично богословие, посрамвайки измамите на новите езичници и еретици и подпомагайки вярващите към едно още по-добро и по-осъзнато разбиране и вникване в църковното богословие и във „вярата, веднъж завинаги предадена на светиите“ (Иуда 1:3)„.

В конференцията взеха участие представители на православните автокефални църкви и представителите на митрополиите на Гръцката църква.

Ежегодно форумът се организира от Гръцката архиепископия и се занимава с практиките в борбата срещи секти, заблуди и лъжеучения, разпространени в страните с традиционно православно вероизповедание.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Арголидска митрополия

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Свързани публикации:

Обсъжда се издаването на сборник за борбата с гибелните култове и тоталитарните ереси и секти

Неврокопска св. митрополия организира беседа, посветена на превенцията от сектите и новите култове

Софийска св. митрополия организира конференция с акцент върху превенцията от секти и култове

Продължава кампанията в благоевградските училища за превенция против сектите

Столичният храм „Рождество Христово“ приканва на лекция-беседа с отец Александър Новопашин, специалист по негативни зависимости

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 10 =