Поне един час религия да залегне в учебната програма в училище. Това предложи в словото си по повод на 150-годишнината от създаванетго на храма „Св. Троица“ в село Труд пловдивският митрополит Николай, предаде „Фокус“. На церемонията присъства и българският президент Румен Радев.

Настръхвам от страх, като чуя за поредните стратегии за разрушаване на бракове, за „съвместно жителство без брак“, „за сурогатно майчинство“, за „еднополови двойки“. А доколко тези стратегии ще съвпаднат с нашето желание да спасим нашите деца„, каза митрополит Николай. „Ние, християните, знаем каква е стратегията за спасение на децата ни. И не са ни я казали разните неправителствени организации, а сам Господ Исус Христос ни е казал – оставете децата и не им пречете да дойдат при нас„, апелира той.

С тези аргументи митрополит Николай отправи призив към президента Радев в учебната програма да бъде заложен поне един час за изучаване на религията. Според него това се налага, защото децата са „най-уязвими към вирусите на обществото в този век„.

Остояването на нашата вяра и на изконните български ценности изисква не само смирение, а също смелост и духовна сила„, изтъкна на свой ред в речта си Румен Радев, цитиран по пресцентъра на президентството. По думите на президента българският народ пази храмовете и вярата си в тях като културна памет за „нашите традиции“ въпреки факта, че в днешната динамика събитията бързо се развиват и бързо се забравят, а отстояването на важното и паметта за него се превръщат в предизвикателство.

Подкрепата на Българската православна църква и грижата за духовния мир и благоденствието на вярващите има своите дълбоки традиции, има и своето изражение и днес„, отбеляза още Радев. Той поздрави митрополит Николай за неговата покана и за „будния му български дух„. Президентът благодари и на жителите на село Труд за опазването на вярата и българската памет.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

Свързани публикации:

Министърът на образованието и науката коментира предложението на Св. Синод предметът Религия да стане задължителен

Образователният министър възприема идеята за увеличаване на часовете по Религия-Православие

Митрополит Николай изрази готовността на Пловдивска епархия и Пловдивската духовна академия да помагат на училищата, които желаят да въведат Вероучение

Митрополит Гавриил: „Св. Синод на БПЦ има концепция за религиозното обучение в българските училища“

В дните около Св. Благовещение Ловчанска св. митрополия отправи Възвание в полза на предмета Религия-Православие

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + three =